Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w panierce kokosowej?

Opiekun artykułu: dagmarka
Wymagany czas: 50 min.
Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w panierce kokosowej?

Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w panierce kokosowej?

Zaletą krewetek jest to, że można je podawać na różne sposoby. W każdej wersji smakują wyśmienicie, dzięki czemu wchodzą na stałe do domowego jadłospisu. Rzadko są jadane w ramach codziennego obiadu lub kolacji, jednak gdy zbliża się rodzinna lub towarzyska uroczystość, pojawiają się na stole. Mogą stanowić świetną przekąskę, zwłaszcza jeżeli są podane w egzotyczny sposób.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Przyrządzenie krewetek w kokosowej panierce może być bardzo proste, jednak kluczem jest wcześniejsze przygotowanie świeżych składników spożywczych, a są to:

    * 24 krewetki,

    * 3 szklanki oleju,

    * 2/3 szklanki piwa,

    * 1,5 szklanki mąki pszennej,

    * 150 g wiórków kokosowych,

    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Przyda się również dużo chęci do jedzenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski średniej wielkości wbić jajko. Dolać do niego piwo, wsypać 1/2 szklanki mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką, tworząc ciasto. Do drugiej miski, podobnej wielkości, przesypać pozostałą mąkę, natomiast do trzeciej wszystkie wiórki kokosowe.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Krewetki przemyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i nie pozbawiać ogonów. Trzymając właśnie za ogon, obtaczać krewetkę najpierw w misce z mąką, następnie w masie jajeczno-piwnej, pozwalając opaść nadmiarowi do miski. Na koniec obtoczyć krewetki w wiórkach kokosowych i każdą gotową odkładać na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć na 30 minut do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy krewetki się chłodzą, rozgrzać olej do 175 stopni Celsjusza. Zanurzać w nim chłodne krewetki, partiami, nie wszystkie naraz, smażąc z każdej strony 2 – 3 minuty, aż będą bardzo dobrze zarumienione. Gotowe krewetki wyciągać szczypcami, odkładając na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Podawać, gdy są jeszcze ciepłe, najlepiej z ulubionym sosem albo z ketchupem. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na krewetki z grilla
  • pomarańcza
  • patyczki do szaszłyków
  • egzotyczne danie
  • przepis na krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym
  • kuchnia
  • krewetki z czosnkiem i pietruszką
  • oliwa z oliwek
  • krewetki z czosnkiem
  • przystawka
  • chili mielone
  • produkty spożywcze
  • danie z grilla
  • pomidorki koktajlowe
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising