Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem

Opiekun artykułu: wielkizub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem

Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem

Papryka to pyszne warzywo, chętnie wykorzystywane do sałatek, kanapek i dań z ryżem. Nie dość, że odznacza się wyjątkowym smakiem pasującym do wielu potraw, to na dodatek można ją nazwać prawdziwym źródłem witamin. Warto używać jej w kuchni, zwłaszcza że smakuje wybornie zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej oraz sama w sobie może być bazą dla pysznych dań głównych. Poniższy przepis pokaże ci, jak w prosty sposób wykorzystać paprykę jako podstawę pełnowartościowego obiadu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2,5 papryki przekrojone na pół

1 cebula czerwona

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

pół czerwonej papryki posiekanej

1 pęczek natki pietruszki

piersi z kurczaka

1 puszka białej fasoli

250 dag żółtego sera

sól, pieprz

2,5 papryki przekrojone na pół 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju pół czerwonej papryki posiekanej 1 pęczek natki pietruszki piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 250 dag żółtego sera sól, pieprz
  • Przygotowanie farszu

    Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie. Kiedy przestygnie, pokrój ją na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej. Przysmaż na niej posiekaną czerwoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy już się zeszklą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i połowę czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę. Podsmażaj wszystko jeszcze przez dwie – trzy minuty. Następnie dodaj do przygotowanego farszu kawałki ugotowanej piersi z kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem. Zamieszaj i wrzuć na patelnię fasolę (wcześniej ją odcedź), a cały farsz zalej odrobiną wody. Potrawkę duś przez około 10 minut, aż do miękkości papryki.

  • Przygotowanie papryki

    Przygotowanie papryki

    Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych i dokładnie wyciąć ze środka wszystkie białe elementy. Do każdej z nich włóż farsz i ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej 100 ml wody lub bulionu.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie posyp papryki startym żółtym serem i już bez pokrywki zapiekaj je jeszcze przez kilka minut. Twoje danie jest gotowe.

  • Serwowanie

    Tak upieczoną paprykę serwuj na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Możesz podać również lekką sałatkę na bazie miksu sałat i oliwy z oliwek. Smacznego!

Popularne tagi
  • zasady żywieniowe
  • jabłko
  • składniki spożywcze
  • placuszki z jogurtu
  • ziemniaki
  • tymianek
  • ser pleśniowy w cieście francuskim
  • bulion drobiowy
  • placki z ananasem
  • racuchy
  • pierogi ruskie
  • placki ziemniaczano-cukiniowe
  • placki ziemniaczane
  • fast food
  • tarka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising