Zakumaj.pl

Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej

Kasza jaglana to produkt, który niestety jest bardzo rzadko używany w naszych kuchniach, a już zwłaszcza na śniadanie. Ta kasza jest lekkostrawna, korzystnie działa na wzmocnienie naszej odporności, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy rozgrzania, zawiera przeciwutleniacze, a także krzemionkę i witaminę E, co korzystnie wpływa na wygląd. Powinniśmy wprowadzić ją do naszej codziennej diety, bo jest naprawdę zdrowa, smaczna, a na dodatek ma delikatny smak, co pozwala ją łączyć nawet ze słodkimi dodatkami oraz owocami i bakaliami. Właśnie poniżej znajdziesz przepis na śniadaniową i słodką wersję kaszy jaglanej.

  • Gotowanie kaszy jaglanej

    Gotowanie kaszy jaglanej

    Do garnuszka wsyp około 5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (50 g) i zalej wodą oraz mlekiem (mleko możesz pominąć). Postaw garnuszek na ogniu i dodaj łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu (cynamon też możesz pominąć, jeśli nie lubisz jego smaku) i szczyptę soli. Teraz gotuj kaszę jaglaną na małym ogniu, będzie to trwało przez mniej więcej 15 – 20 minut. Powinna ona wchłonąć całą wodę oraz mleko i stać się miękka. Pamiętaj, aby co kilka chwil ją zamieszać.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 50 gram)

1 banan

garść rodzynek

połowa jabłka

pół łyżeczki prawdziwego miodu

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody (jeśli pominiesz mleko, wlej 2/3 szklanki wody)

szczypta cynamonu (opcjonalnie)

szczypta soli

5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 50 gram) 1 banan garść rodzynek połowa jabłka pół łyżeczki prawdziwego miodu 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody (jeśli pominiesz mleko, wlej 2/3 szklanki wody) szczypta cynamonu (opcjonalnie) szczypta soli
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz