Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować babkę gotowaną?

Opiekun artykułu: iwcia
Jak przygotować babkę gotowaną?

Jak przygotować babkę gotowaną?

O babce gotowanej często się słyszy, lecz rzadko wykonuje. Jest to związane z przekonaniem, że jest trudna, nie wyjdzie i wtedy zostaje się na Wielkanoc bez ulubionego ciasta. Nic bardziej mylnego. Babka gotowana wyjdzie taka, jak powinna – puszysta i lekka – jeśli zastosuje się dobry przepis. Podajemy go poniżej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie dobrej babki wymaga dobrych składników. Jeżeli są świeże, wówczas babka wyjdzie wyjątkowo smaczna. Żeby ją przygotować, trzeba zgromadzić:
    * 25 dag margaryny,
    * 6 jajek,
    * 1 szklankę mąki tortowej,
    * 1 szklankę mąki ziemniaczanej,
    * 1 szklankę cukru,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczkę aromatu waniliowego.
    Babkę można podawać posypaną jedynie cukrem pudrem, lecz równie dobrze smakuje z polewą, którą można wykonać z niewielu składników:
    * 15 dag masła,
    * 15 dag cukru pudru,
    * 3 łyżki mleka,
    * 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    * 4 łyżeczki kakao.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Do dużej miski włożyć posiekaną margarynę, cukier oraz żółtka z jaj. Trzy składniki należy utrzeć dokładnie na gładką masę. Im bardziej puszysta, tym lepiej, dlatego warto poświęcić na ucieranie więcej czasu, aż cukier całkowicie wtopi się w pozostałe składniki i będzie niewidoczny.

  • Etap drugi

    Białka z jaj ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać, dodać proszek do pieczenia i ponownie zamieszać. Powoli, bez pośpiechu dodaje się mąkę do masy z margaryny i żółtek, najlepiej po łyżce, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Dodać aromat oraz białka, po czym znów dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przygotowane ciasto można przelać do specjalnej formy do babki gotowanej, która posiada pokrywkę. Następnie formę układa się w dużym garnku z zimną wodą i obciąża pokrywkę formy, żeby nie unosiła się w trakcie gotowania. Przykrywa się garnek pokrywką i włącza gaz. Czas gotowania babki należy liczyć dopiero od chwili zagotowania się wody. Aby wyszła odpowiednia w smaku, trzeba pozostawić ją w kąpieli wodnej przez 75 minut.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Żeby wykonać polewę, należy wszystkie składniki na nią włożyć do rondelka i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż do połączenia się ich w jedną masę.Po ugotowaniu babki trzeba ją wyjąć z formy, ostudzić, a następnie obficie ozdobić polewą, ponieważ podkreśli ona puszystość babki.

Popularne tagi
  • smażenie wątróbki
  • prażona kukurydza
  • przepis na puree z dyni
  • halloween
  • przystawka na ciepło
  • danie obiadowe
  • olej z orzeszków ziemnych
  • podawanie kukurydzy
  • orzechy włoskie
  • sposób odżywiania
  • quinoa
  • czerwona papryka
  • przechowywanie
  • placki jajeczne
  • syrop
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising