Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kokosowo-różany balsam do ust?

Opiekun artykułu: ewal
Jak przygotować kokosowo-różany balsam do ust?

Jak przygotować kokosowo-różany balsam do ust?

Kosmetyki wykonane w domu mają wiele zalet. Wiadomo, co w nich jest, można wybrać ulubiony zapach oraz dołączyć do nich takie elementy, które są najbardziej potrzebne ciału w danym momencie. Dotyczy to zarówno przygotowywania balsamów i kremów do twarzy, jak i balsamów do ust.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Przygotowanie domowego balsamu do ust wymaga odpowiednich składników. Można je zakupić albo w sklepach z ziołami, albo przez Internet, co często bywa tańsze. Wśród potrzebnych produktów znajdują się:
    * 2 łyżki oleju kokosowego,
    * 1 łyżka masła kakaowego,
    * 1 łyżka suszonych płatków róży,
    * 1/4 łyżeczki witaminy E,
    * 3 krople olejku eterycznego (dowolny zapach).
    Zamiast róży można wykorzystać również inne suszone kwiaty lub nawet zieloną herbatę. W przypadku witaminy E, zamiast witaminy w płynie można wycisnąć na łyżeczkę zawartość 3 kapsułek specyfiku.

  • Etap pierwszy

    Przygotować rondel lub garnek ze stali nierdzewnej. Włożyć do niego olej kokosowy i rozpocząć jego roztapianie na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, aż olej przybierze płynną konsystencję. Gdy to się stanie, wrzucić do niego płatki lub pączki róż albo innego suszonego kwiatu. Zamieszać i pozostawić na bardzo małym ogniu na 60 minut. W tym czasie olej przesiąknie zapachem kwiatów.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po 60 minutach olej należy przecedzić. Dobrze jest użyć do tego sitka z drobnymi oczkami albo lnianej szmatki. Przecedzony olej ponownie przelać do rondelka i zacząć znowu podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać do niego masło kakaowe i grzać, póki nie rozpuści się całkowicie. Od czasu do czasu mieszać.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Po rozpuszczeniu się masła kakaowego rondel można zdjąć z ognia, umieścić na podstawce drewnianej i zacząć dodawać inne składniki. Trzeba wlać witaminę E oraz olejek eteryczny o wybranym zapachu. Całość bardzo dokładnie wymieszać, żeby miała jednolitą konsystencję.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gdy masa jest gotowa, należy przelać ją do pojemnika lub do pojemników. Warto przygotować niewielkie słoiczki z nakrętkami – szklane lub plastikowe – z których można później wygodnie korzystać. Jeśli są bardziej ozdobne, dobrze sprawdzą się jako prezent.Po przelaniu balsamu pozostawić go na minimum 3 godziny – bez zakręcania słoiczków – aż masa całkiem stwardnieje. Używać tak często, jak potrzeba.

Popularne tagi
  • balsam czekoladowo-miętowy
  • kakao
  • zima
  • krem nawilżający
  • ochrona ust
  • balsam do ust
  • olej kokosowy
  • zdrowie
  • balsam
  • pomadka
  • szczoteczka do zębów
  • kwiat
  • olejek lawendowy
  • miód
  • olejek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising