Zakumaj.pl

Jak przygotować maseczkę wygładzającą do twarzy?

Jak przygotować maseczkę wygładzającą do twarzy?

Przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu warto wspomóc skórę twarzy poprzez wykonanie maseczki wygładzającej. Zredukuje ona cienie pod oczami, wygładzi skórę, nada jej więcej blasku, a do tego spłyci zmarszczki poprzez delikatne napięcie skóry. Maseczki wygładzające można kupić w drogerii albo przygotować we własnym domu ze składników, które są dostępne w lodówce lub kuchennych szafkach.

  • Maseczka z białka

    Maseczka z białka

    Prosta maseczka z białka bardzo dobrze napina twarz, wygładza zmarszczki, a dodatkowo zamyka rozszerzone pory. Do jej przygotowania wystarczą 2 białka, które należy ubić na sztywną pianę. Przed zastosowaniem maseczki warto dokładnie oczyścić skórę przy pomocy ziołowej – rumiankowej lub miętowej – parówki, która przygotuje skórę na wchłanianie odpowiednich składników. Następnie ubitą pianę nakłada się na całą twarz, omijając oczy oraz usta i pozostawia przez 15 minut, po czym zmywa letnią wodą. Na zakończenie można posmarować twarz kremem głęboko nawilżającym.

  • Maseczka z oliwy

    Maseczka z oliwy

    Oliwa z oliwek pomaga nie tylko w utrzymaniu prawidłowej wagi, lecz także w odpowiedniej pielęgnacji skóry. Nawilża, rozświetla i wyraźnie wygładza. Przygotowanie maseczki z oliwy jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać ze sobą 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Gdy powstanie z nich gładka konsystencja, można nałożyć mieszankę na twarz i pozostawić na 15 – 20 minut, po czym spłukać letnią wodą.

  • Maseczka z kiwi

    Maseczka z kiwi

    Soczyste kiwi uznawane jest za bombę witaminową, ponieważ znajduje się w nim wiele witamin C oraz A i E, które odżywiają ciało. Z tego powodu maseczka wykonana z kiwi będzie nie tylko wygładzała, ale również odżywiała skórę. Pomoże także usunąć martwy naskórek. Do przygotowania maseczki należy użyć 2 łyżeczek płatków owsianych, 1/4 kiwi, 2 łyżeczki białego sera. Kiwi należy zetrzeć drobno na tarce lub zmiażdżyć widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, po czym nałożyć na twarz na 15 minut.

  • Maseczka z płatków owsianych

    Maseczka z płatków owsianych

    Wygładzenie cery oraz jej delikatne ściągnięcie gwarantuje maseczka z płatkami owsianymi i ziołami. Jej przygotowanie wymaga połączenia 1 łyżki płatków owsianych z 1 łyżką skrzypu polnego oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. Płatki i skrzyp rozciera się na gęstą papkę przy użyciu gorącej wody. Najlepiej dodawać ją stopniowo, cały czas obserwując konsystencję maseczki. Powinna być papką, którą można swobodnie nałożyć na twarz, nie za lejącą się i nie za twardą. Na zakończenie dodaje się sok z cytryny i jeszcze raz miesza całość. Następnie maseczkę nakłada się na twarz i pozostawia na 15 – 20 minut, po czym zmywa na przemian letnią i ciepłą wodą. Po osuszeniu twarzy można posmarować ją kremem nawilżającym.