Zakumaj.pl

Jak przygotować maseczkę z cytryną i ogórkiem?

Jak przygotować maseczkę z cytryną i ogórkiem?

Maseczka do twarzy, wykonana z naturalnych składników to niezwykle cenna pomoc dla każdej skóry – dla tłustej, suchej czy wrażliwej. Dzięki kompozycji odpowiednich składników możliwe jest nie tylko odświeżenie naskórka, ale także poprawienie kolorytu skóry oraz pozbycie się wyprysków, które mogą szpecić policzki albo czoło. Jeżeli pragnie się uzyskać piękny wygląd cery, najlepiej sięgnąć po ogórki.

  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Aby maseczka odniosła oczekiwany skutek, trzeba wykorzystać do niej odpowiednie składniki, czyli:
    * 1 ogórek zielony,
    * 1/2 cytryny,
    * 1 łyżkę jogurtu naturalnego,
    * 1 – 2 krople olejku cytrynowego.
    Przyda się również odpowiedni sprzęt:
    * miska,
    * nożyk,
    * tarka.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Zielonego ogórka umyć dokładnie i obrać ze skórki. Najlepiej obierać cienko, żeby jak najmniej naruszyć cenną warstwę pod skórką, pełną witamin. Oczyszczonego ogórka zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć delikatnie nadmiar soku, lecz nie za dużo, i umieścić w misce.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Z cytryny wycisnąć cały sok. Dolać do ogórka. Następnie umieścić w misce również pozostałe składniki – olejek oraz jogurt naturalny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Jeżeli chce się uzyskać jeszcze gładszą papkę, wówczas do mieszania można użyć blendera.

  • Nakładanie maseczki

    Nakładanie maseczki

    Przed nałożeniem maseczki należy oczyścić skórę tonikiem do twarzy. Dopiero po jego wchłonięciu się rozłożyć na twarzy maseczkę, omijając jedynie oczy oraz usta. Maseczkę można zastosować również na dekolt. Pozostawić na 10 – 15 minut, a następnie nadmiar maseczki zetrzeć gazą jałową. Resztę spłukać letnią wodą.Maseczka ogórkowo-cytrynowa sprawi, że skóra będzie lepiej nawilżona, ale przede wszystkim rozjaśni cerę oraz pozwoli na pozbycie się nieładnych przebarwień.