Zakumaj.pl

Jak przygotować tonik różany?

Jak przygotować tonik różany?

Wśród wielu kosmetyków naturalnych szczególne miejsce zajmuje tonik różany, zwany również wodą różaną. Jest niezwykle przydatny, więc powinien stać się stałym elementem w łazience każdej kobiety. Można go kupić w sklepach z kosmetykami naturalnymi lub zrobić samodzielnie, co jest niedrogie i proste.

  • Zalety toniku różanego

    Zalety toniku różanego

    Tonik różany polecany jest nie bez powodu. Przynosi skórze wiele korzyści. Wśród nich najważniejszą jest oczyszczanie skóry z zanieczyszczeń oraz jej odświeżanie. Dzięki temu poprawia się jej koloryt i cera zyskuje nowy blask. Poza tym pomaga w gojeniu podrażnień, zwłaszcza po trądziku oraz innych rodzajach wyprysków i koi zaczerwienienia skóry po intensywnym opalaniu, a nawet poparzeniu w czasie gotowania. Zmniejsza zaczerwienienie oraz ból. Dodatkową zaletą jest zapach toniku różanego – delikatny, odświeżający, może stać się nie tylko kosmetykiem do przemywania twarzy i dłoni, ale również do pielęgnacji całego ciała jako dodatek do kąpieli.

  • Składniki na tonik

    Składniki na tonik

    Żeby uzyskać przyjemnie pachnący tonik, nie potrzeba wiele. Wystarczy przygotować:
    * 1 szklankę płatków różanych,
    * 1 szklankę wody destylowanej.
    Chociaż najlepiej byłoby wykorzystać świeże róże, zerwane prosto z rabatki kwiatowej, w czasie, kiedy nie rosną w ogródkach, można zakupić kwiaty w kwiaciarni.

  • Przygotowanie toniku

    Przygotowanie toniku

    Do niedużego garnka należy wlać wodę destylowaną i zacząć podgrzewać. Kiedy pojawią się bąbelki oznaczające wrzenie wody, należy wsypać płatki róż do wody, po czym podgrzewać całość na małym ogniu przez 30 minut. Na czas gotowania garnek najlepiej przykryć. Po upływie odpowiedniego czasu należy przecedzić wodę przez sitko albo przez gazę, dzięki czemu ma się pewność, że w toniku nie pozostaną żadne resztki płatków.

  • Przechowywanie toniku

    Przechowywanie toniku

    Gotowy tonik można przelać do przygotowanych wcześniej buteleczek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym zakręcić albo zatkać korkiem. W zależności od miejsca przechowywania można go używać przez różny czas. Przechowywany w temperaturze pokojowej nadaje się do używania przez tydzień, natomiast w lodówce – przez 2 – 3 tygodnie. Przed każdym użyciem warto powąchać tonik i w razie odkrycia, że pachnie dziwnie, wylać go i przygotować nową porcję.