Zakumaj.pl

Jak umyć grill?

Jak umyć grill?

Nadciągające lato w myślach wielu osób roztacza sielskie wizje o wieczornym plenerowym wypoczynku przy piwie i grillowanych kiełbaskach. Taka forma wypoczynku gra w duszy sporej rzeczy Polaków, więc wcale nie dziwi jej popularność. Aby jednak impreza przebiegała po naszej myśli, potrzebne jest nie tylko doborowe towarzystwo oraz niezbędny prowiant, ale również przygotowany na ciężką próbę sprzęt. Nasz grill nie może być brudny ani poniszczony. Potrawy przygotowane na ruszcie pełnym osadu z tłuszczu, zaschniętych sosów i sera są nie tylko niezdrowe, ale i niesmaczne. Podczas pieczenia będzie wydzielał się nieprzyjemny zapach i zostanie wchłonięty przez mięso oraz warzywa, którymi chcesz ugościć swoich znajomych. Dobrze jest zadbać zawczasu o stan grilla, aby uniknąć tych niezbyt przyjemnych wrażeń. Jak to zrobić?

  • Wymocz w wodzie

    Wymocz w wodzie

    Jeżeli twój grill ma już swoje lata i przetarcie go ściereczką z pewnością nie przywróci mu pierwotnego blasku, to zrób mu wodne spa. Rozkręć grill na mniejsze części i namocz je w gorącej wodzie z mydłem. Po takim zabiegu nawet spore zabrudzenia powinny zostać usunięte. Oczywiście najbardziej zabrudzony będzie ruszt, który po kilku imprezach może wyglądać jak obraz nędzy i rozpaczy, więc pozostaw go w wodzie przed dłuższy czas. W tym czasie możesz zająć się szorowaniem mniej zabrudzonych części, np. podstawki czy pokrywy.

  • Zdrap resztki

    Jeżeli pozostały jakieś zanieczyszczenia albo po prostu nie chce ci się rozkręcać grilla i moczyć go w wodzie, to znajdź wygodny nożyk i zabierz się za zdrapywanie tłuszczu. Jeśli jest go naprawdę dużo, będziesz mógł go wręcz ścinać. Zdrap zalegający brud, uważając, by nie uszkodzić powierzchni grilla, a powstałe w ten sposób ścinki wciągnij odkurzaczem lub wyrzuć do kosza. Nie rozrzucaj ich po trawie, gdyż mogą zostać zjedzone przez zwierzęta, zagrażając ich zdrowiu.

  • Wyszoruj powierzchnie szczotką

    Wyszoruj powierzchnie szczotką

    Czyszczenia grilla wiąże się nieodzownie z drucianą szczotką. I dobrze, gdyż nadaje się ona idealnie do tego, aby wyczyścić wszelkie metalowe powierzchnie z pozostałego brudu. Zdrapywanie nożykiem jest skuteczne, ale może nie wystarczyć, więc wyposaż się w szczotkę i użyj jej do wyczyszczenia nie tylko tłuszczu zalegającego na ruszcie, ale również osadów z węgla lub nawet oznak rdzy. Jeżeli któryś z elementów jest już tak zniszczony, że nawet to nie pomaga, to pomyśl nad wymianą tego elementu lub nawet całego grilla. Nie ma sensu truć się spalenizną.

  • Czyść regularnie

    Staraj się czyścić grilla po każdym użytkowaniu. Dzięki temu tłuszcz nie będzie się nawarstwiał, a czym jest go więcej, tym szybciej się brudzi. Wiadomo, iż nikt nie zajmuje się tym tuż po imprezie, która niejednokrotnie trwa do późnej nocy, ale już następnego ranka, jako forma leczenia kaca – czemu nie?