Zakumaj.pl

Jakie są zasady ukrywania listy na Facebooku?

Jakie są zasady ukrywania listy na Facebooku?

Istnieje wiele informacji na Facebooku, które są blokowane przez właścicieli konta. Zdjęcia, dane osobowe, możliwość dodawania komentarzy, informacja o pobycie na stronie lub jej opuszczeniu. Jednak nawet jeśli konto jest prywatne i nikt obcy nie widzi umieszczanych na tablicy wiadomości oraz zdjęć, nie każdy blokuje listę znajomych. Wydaje się to błahe, jednak może przyjaciele i rodzina nie chcą być odnajdywani przez nieznajome osoby. Aby nie prowokować nieprzyjemności innym, dobrze jest zablokować listę znajomych.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przede wszystkim należy zalogować się na swoje konto. W tym celu wystarczy wejść na stronę główną i standardowo zalogować się swoim loginem oraz hasłem. Krok ten można pominąć, jeśli ma się ustawioną opcję stałego zalogowania. Wtedy po wpisaniu nazwy strony od razu przejdzie się do swojego profilu facebookowego i tablicy z postami.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po prawej stronie własnej tzw. tablicy znajduje się lista posiadanych znajomych. W zależności od liczby znajomych jest ona dłuższa lub krótsza. W jej skład wchodzą zarówno członkowie rodziny, którzy posiadają Facebooka, jak i przyjaciele oraz dalsi i bliżsi znajomi. Należy najechać na listę kursorem. Po wykonaniu tego pojawi się symbol ołówka.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy pojawi się symbol ołówka, należy nacisnąć go, przechodząc tym samym do możliwości edycji następujących informacji:
    * znajomych,
    * rodziny,
    * związków.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po prawej stronie przy opcji „Znajomi” znajduje się rozwijany pasek, na którym znajdują się ustawienia. Po kliknięciu na niego pojawią się 2 opcje „tylko ja” oraz „znajomi”. Należy wybrać opcję nr 1. Jest to co prawda na tyle szerokie ustawienie prywatności, że nawet znajomi nie będą mogli zobaczyć listy posiadanych znajomych, jednak skoro znają właściciela konta, nie jest im to potrzebne.