Skuteczny balsam łagodzący z ogórka i melona

Skuteczny balsam łagodzący z ogórka i melona
O dobroczynnych właściwościach ogórka, który nawilża, odświeża oraz poprawia wygląd skóry, wie każda kobieta. Podobne dobroczynne działanie ma soczysty melon, a ich połączenie może okazać się zbawienne dla skóry. Widać to w kosmetykach dostępnych w sklepach. Jednak zamiast kupować balsamy, lepiej wykonać taki samodzielnie. Jego łagodzące właściwości przydadzą się szczególnie latem, gdy skóra wymaga delikatnej pielęgnacji.
- Co jest niezbędne?  - Przygotowanie balsamu łagodzącego w domowych warunkach wymaga przygotowania odpowiednich składników. Znajdują się wśród nich: 
 * 1 melon,
 * 1 ogórek zielony,
 * 1 torebka herbaty melonowej,
 * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
 * wosk emulgujący.
 Przyda się także ostry nóż, łyżka, blender oraz słoik lub inny szklany pojemnik z zakrętką, w którym można będzie przechowywać balsam.
- Etap pierwszy- Melona oraz ogórka starannie umyć, a następnie obrać dokładnie ze skórki. Wbrew wyglądowi melona jego skórka nie jest bardzo trudna do obierania, więc nie będzie to zbyt czasochłonne. Obrane składniki przekroić na pół. 
- Etap drugi  - Zarówno z warzywa, jak i z owocu wydobyć łyżeczką wszystkie pestki. Po wykonaniu tego pokroić jedno i drugie na drobne kawałki. - Po zakończeniu krojenia 1/4 szklanki melona i 1/4 szklanki ogórka umieścić w blenderze. Dokładnie zmiksować. Resztę składników można zamknąć w pojemniku plastikowym i schować w lodówce do ponownego wykorzystania. 
- Etap trzeci  - Torebkę herbaty melonowej zalać 1 szklanką wrzątku. Pozostawić na 5 minut, aby się dobrze zaparzyła. Pod koniec parzenia przygotować 1/4 szklanki wosku i roztopić w mikrofalówce. Topienie powinno trwać nie dłużej niż 10 – 15 sekund. Wosk przybierze płynną konsystencję i nada się do wykorzystania. 
- Etap czwarty  - Roztopiony wosk połączyć z oliwą z oliwek, zaparzoną herbatą oraz mieszanką melonowo-ogórkową. Całość najlepiej zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przełożyć do słoika. Używać od razu po przygotowaniu i przechowywać w lodówce. Balsam należy wykorzystać w przeciągu 7 dni. 


















