Advertising
Zakumaj.pl

Receptura na maseczkę z miodu i cynamonu

Opiekun artykułu: ivy
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 12 min.
Receptura na maseczkę z miodu i cynamonu

Receptura na maseczkę z miodu i cynamonu

Cynamon to niezwykła przyprawa uzyskiwana z kory cynamonowca. Jej korzenny aromat oraz nieco pikantny smak są chętnie wykorzystywane w kuchni, zwłaszcza przy potrawach z jabłek i przy wypieku pierników. Cynamon ma także działanie kosmetyczne i sprawdza się zwłaszcza przy cerze trądzikowej ze względu na swoje antyseptyczne właściwości. Dodatkowo, przyprawa ta skutecznie wpływa na rozjaśnienie cery, czyli poprawienie jej kolorytu, na rozjaśnienie przebarwień, zmniejszenie blizn oraz wyprysków. Cynamon i miód natomiast to połączenie wręcz idealne. Dwa niezwykłe smaki i zapachy, a na dodatek miód również przychodzi na ratunek cerze z niedoskonałościami. Poniżej poznasz przepis na maseczkę z wykorzystaniem tych dwóch składników.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 łyżki prawdziwego miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2 łyżki prawdziwego miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Ostrzeżenia:

Uwaga! Przed nałożeniem maseczki na skórę twarzy wykonaj próbę uczuleniową na ręce. Nałóż maseczkę na dłoń i trzymaj ją przez kilka minut. Zobaczysz wówczas, czy cynamon lub gałka nie wywołały u ciebie reakcji alergicznej. Jeśli wiesz, że źle reagujesz na któryś ze składników, pod żadnym pozorem nie nakładaj tego kosmetyku na twarz.

  • Mieszanie maseczki

    Mieszanie maseczki

    Do małej miski wlej dwie łyżki prawdziwego miodu (nie da się go zastąpić sztucznym), wsyp jedną łyżeczkę cynamonu oraz jedną łyżeczkę gałki muszkatołowej. Całość ze sobą bardzo dobrze wymieszaj i sprawdź czy maseczka ma lejącą się, ale gęstą konsystencję, którą będziesz mogła bez trudu położyć na buzi.

  • Czas

    Czas

    Zanim nałożysz maseczkę na twarz, oczyść ją z nadmiaru sebum za pomocą żelu lub płynu micelarnego. Maseczkę nałóż tylko na tę część twarzy, w której cera sprawia ci problemy. Najczęściej jest to tzw. strefa T, czyli czoło, nos, broda, ale czasem także policzki, skronie oraz okolice brody. Maseczkę trzymaj na twarzy przez 10 minut. Możesz czuć lekkie pieczenie ze względu na zawartość w niej cynamonu. Jeśli pieczenie będzie bardzo silne, natychmiast zmyj maseczkę.

  • Zmywanie

    Maseczkę zmyj chłodną wodą. Nie panikuj, jeśli skóra twarzy będzie lekko zaczerwieniona. Rumień powinien minąć najpóźniej w ciągu godziny. Kiedy zaczerwienienie zniknie, możesz nałożyć delikatną warstwę kremu nawilżającego.

Popularne tagi
  • konserwanty
  • mleko
  • problemy skórne
  • maseczka jajeczna
  • przetłuszczanie
  • cynamon
  • składniki mineralne
  • płatki róż
  • domowe sposoby na włosy
  • peeling kawowy
  • maseczki domowe
  • maseczka bananowa
  • maseczki na trądzik
  • tłusta skóra
  • szpinak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising