Zakumaj.pl

Skuteczny domowy krem z woskiem pszczelim

1.0 (razem głosów: 1)
Skuteczny domowy krem z woskiem pszczelim

Domowe kremy mogą być bardzo korzystne dla ciała, zwłaszcza dla wymagającej skóry, gdy jest ona ciągle sucha lub staje się sucha w wyniku działania czynników atmosferycznych. Poza kremami z drogerii, które często mają wysokie ceny, można pomoc twarzy poprzez wykonanie samodzielnie kremu z dodatkiem bardzo odżywczego wosku pszczelego.

  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do wykonania kremu potrzebne są odpowiednie składniki, łatwo dostępne w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Wśród niezbędnych składników muszą znaleźć się:
    * 2 łyżki wosku pszczelego,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 2 łyżki oleju rzepakowego,
    * 1/2 łyżeczki witaminy E,
    * 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
    * 10 kropli olejku cytrynowego,
    * 150 ml wody destylowanej.

  • Etap pierwszy

    Do słoika z grubszym dnem przełożyć oba oleje oraz wosk pszczeli połamany na kawałki. Na dno garnka rozłożyć ściereczkę, po czym zalać naczynie 10 cm wody. Doprowadzić ją do wrzenia i gdy zacznie mocno parować, włożyć do płynu słoik.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Podgrzewać całość do momentu, w którym wosk całkowicie się rozpuści, łącząc się z olejami. Od czasu do czasu mieszać drewnianym patyczkiem, np. do szaszłyków. Po roztopieniu wosku wyjąć słoik z garnka i dodać do niego olejek eteryczny. Ponownie dobrze zamieszać.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Mieszankę pozostawić do lekkiego ostudzenia, czyli doprowadzić do takiego stanu, żeby po włożeniu palca nie parzyła.W czasie kiedy wosk z olejkami się chłodzą, wodę podgrzać do temperatury 40 stopni Celsjusza. Dodać do niej sok z cytryny i wymieszać.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Oleje przelać do miski, po czym przygotować mikser i kiedy woda będzie miała odpowiednią temperaturę, zacząć dolewać ją jednostajnym ruchem do olejków, cały czas mieszając. Miksowanie powinno trwać 10 minut.Po tym czasie krem jest gotowy. Można przełożyć go do słoika lub słoiczków, zakręcić i włożyć do lodówki, w której powinien być przechowywany. Jego trwałość to 3 miesiące.