Zakumaj.pl

Sposoby wywabiania plam po owocach

Sposoby wywabiania plam po owocach

Lato i jesień to okres, kiedy jada się wiele owoców. Często soczyste, często o intensywnym kolorze, przez nieuwagę mogą zostawić plamy na materiale. Bardzo często budzi to strach, że bluzka lub obrus będą do wyrzucenia, ponieważ plamy z owoców bywają bardzo trwałe. Jednak nie musi tak być, wystarczy jedynie zastosować odpowiednie odplamianie, którego kluczem jest dostosowanie wywabiania do owocu, po którym została plama.

  • Jagodowe plamy

    Jagodowe plamy

    Ciemna barwa jagód sprawia, że plamy z nich widoczne są wyraźnie zarówno na białych, jak i kolorowych ubraniach. Dodatkowo, mocny kolor nawet po pierwszym namoczeniu nie chce zejść do końca. Z tego powodu lepiej nie zanurzać zabrudzonego ubrania tylko do wody, lecz zastosować namaczanie w zsiadłym mleku. Jeżeli nie ma się takiego pod ręką, wówczas można podgrzać zwykłe mleko i namoczyć w nim materiał przynajmniej przez 15 minut. Plama powinna zniknąć, lecz dla pewności można przepłukać zabrudzoną rzecz w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do prania.

  • Truskawkowe zabrudzenie

    Truskawkowe zabrudzenie

    Lubiane przez większość osób truskawki są częstym źródłem plam zarówno na ubraniach, jak i na obrusach oraz kuchennych ścierkach. Po wyschnięciu są blade, ale wydają się trudne do usunięcia. Na szczęście można im zaradzić. Jeżeli są świeże, wystarczy zastosować sól. Na zabrudzone miejsce nasypać odrobinę, odczekać 2 minuty, a następnie zmywać. Jeśli plama trzyma się dłużej albo jest rozległa, wówczas można zastosować solny okład kilka razy, aż do całkowitego usunięcia plamy. W przypadku zaschniętych już plam najlepiej sięgnąć po boraks. Roztwór z boraksu i z ciepłej wody oraz namoczenie w nim materiału przez 10 minut skutecznie usunie plamy. Po wypłukaniu materiału w taki sposób dobrze jest wyprać go jeszcze w pralce.

  • Porzeczkowy brud

    Porzeczkowy brud

    Czarne porzeczki nie są jedzone bardzo często, częściej pija się sok z nich. Jednak niezależnie od tego, w jakiej formie są spożywane, brudzić mogą tak samo. Porzeczkowe plamy mogą zostać usunięte przy pomocy soku z rabarbaru. Wystarczy przetrzeć zabrudzenie wacikiem, nasączonym właśnie tym sokiem, a następnie wypłukać materiał w ciepłej wodzie. Plama powinna zniknąć. W razie konieczności można stosować sok rabarbarowy jeszcze raz. Jednak jeśli plama jest bardzo oporna lub stara, lepiej zastosować środek chemiczny, np. odplamiacz do kolorowych albo do białych materiałów.

  • Na stare plamy

    Zdarza się, że dopiero po jakimś czasie widzi się zabrudzenie na ubraniu, obrusie albo innym materiale. Widać, że jest zrobione przez jakiś owoc, lecz nie wiadomo jaki oraz jak dawno temu. W takiej sytuacji, żeby pozbyć się plam, dobrze jest przetrzeć je sokiem z cytryny, który wybiela, a następnie zastosować chemiczne odplamiacze dostępne w każdym sklepie. Dobrze sprawdza się również mieszanka alkoholu 3%, wody utlenionej i amoniaku, która nie tylko wybiela, ale wnika w tkaninę i dogłębnie usuwa zabrudzenia.