Zakumaj.pl

W jaki sposób korzystać z kuchenki mikrofalowej?

W jaki sposób korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Popularna „mikrofala” to element kuchni, który przez jednych jest wychwalanym ułatwieniem codziennego gotowania, przez innych uważany jest za zło wcielone. Czy taki diabeł straszny? Najlepiej przekonać się samemu. Wiele obiegowych opinii na temat mikrofalówki powstało na bazie najzwyklejszej niewiedzy i nieumiejętności korzystania z jej dobrodziejstw. Kluczem do jej zrozumienia jest nauka obsługi. Tylko w ten sposób możemy się z nią zaprzyjaźnić.

  • Kuchenka mikrofalowa to nie piekarnik

    Kuchenka mikrofalowa to nie piekarnik

    Nie możesz mieć pretensji do kuchenki mikrofalowej tylko dlatego, iż nie działa jak piekarnik. To dwa zupełnie różne urządzenia, o innej zasadzie działania i o innym przeznaczeniu. Wypieczenie ciasta na Boże Narodzenie nie jest tutaj możliwe. Wykorzystuj kuchenkę mikrofalową tylko do tego, do czego została stworzona. Wbrew pozorom, pomysłów na to jest całe multum.

  • Korzystaj z przepisów

    Powszechnie uważa się, iż kuchenka służy tylko po to, by ogrzewać potrawy. To wprawdzie jej główna funkcja, lecz nie jedyna. Wykorzystaj internet do tego, by nauczyć się w niej pełnoprawnie gotować. Wiele czynności będzie znacznie prostszych, jeśli je poznasz. Wiesz może, że dzięki mikrofalówce podgrzejesz w niecałą minutę mleko do przygotowania kakao? Gotowanie mleka w garnuszku trwałoby znacznie dłużej.

  • Rozmrażaj

    Rozmrażaj

    Planujesz przygotować mięso na obiad, lecz zapomniałaś go wyjąć do rozmrożenia? Nie musisz wymyślać innej potrawy ani przekładać obiadu na późne popołudnie. Dzięki mikrofalówce łatwo rozmrozisz nawet głęboko mrożone mięsa. Większość nowoczesnych urządzeń ma dokładne oznaczenia ustawień rozmrażania, dzięki czemu mięso rozmrozi się szybko i bezproblemowo, bez ryzyka, iż się zagotuje.

  • Popcorn

    Lubisz popcorn? Najlepszy jest świeży, z odrobiną soli i masła. Pryskający wkoło patelni tłuszcz nie jest tym, czego byśmy pragnęli, więc skorzystaj z popcornu do wykonania w mikrofalówce. Znajduje się on w specjalnej papierowej torebce, którą wystarczy włożyć do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać przez około 3 – 4 minuty. Wszystko dzieje się szybko i schludnie, bez najmniejszych zanieczyszczeń. Gotowy popcorn przesypujesz do miski i nie przejmujesz się myciem garnka lub patelni.

  • Zmniejsz moc, wydłuż czas

    Wiele osób narzeka na mikrofalówkę, zarzucając jej to, iż potrawy stają się „gumiaste” i niesmaczne. Istotnie, wiele mięs podgrzanych w mikrofalówce nie jest tak smacznych jak tuż po ugotowaniu. Często jednak sami sobie szkodzimy, podgrzewając wszystko w najwyższej temperaturze. W niektórych przypadkach lepiej jest ustawić mniejszą moc i podgrzewać potrawę nieco dłużej. Będzie ona smaczniejsza.