Zakumaj.pl

Co warto wiedzieć o przycinaniu drzewka bonsai?

Co warto wiedzieć o przycinaniu drzewka bonsai?

Bonsai to sztucznie wyhodowane, zminiaturyzowane drzewa i krzewy o płytkim systemie korzeniowym, rosnące w płaskich pojemnikach. Sztuka bonsai wywodzi się z Chin oraz Japonii. Do uprawy nadają się gatunki drzew i krzewów o zdrewniałych pędach, którym odpowiedni kształt nadaje się przez przycinanie, uszczykiwanie pędów i modelowanie kształtu korony za pomocą drutu. Najbardziej cenione jako bonsai są dęby, sosny, cisy, świerki, żywotniki i jałowce.

  • Podstawowe zasady

    Podstawowe zasady

    Drzewko bonsai przycina się przede wszystkim po to, aby nadać mu odpowiedni kształt. Trzeba pamiętać, że jest to żyjąca roślina, która cały czas się zmienia, i należy ją przycinać regularnie. Pozostawienie drzewka samemu sobie powoduje, że traci ono swój urok, zamienia się w zwykłą zaniedbaną roślinę w doniczce. Przycina się nawet stuletnie okazy. Drzewka bonsai przycina się w różnych terminach, w zależności od gatunku. Młode drzewka liściaste oraz drzewka iglaste regulujemy, uszczykując pędy palcami, dorosłe drzewka liściaste przycina się nożyczkami lub sekatorem, a grubsze gałęzie małą piłą. Podczas przycinania należy zachować równowagę między dolną partią drzewka z korzeniami a górną częścią, koroną.

  • Kiedy przycinamy?

    Na ogół koronę drzewka bonsai przycina się dwa razy w ciągu sezonu, na wiosnę oraz w lecie. Wyjątkiem są sosny, które wymagają tylko jednego cięcia. Natomiast jałowce i żywotniki przycina się kilka razy w sezonie. Przycinanie korzeni powinno się wykonywać co dwa lata na wiosnę, dbając o to, by nie zmniejszyć bryły korzeniowej więcej niż o jedną trzecią.

  • Przycinanie drzewka bonsai – kształtowanie korony

    Przycinanie drzewka bonsai – kształtowanie korony

    Pierwsze lata pielęgnacji bonsai poświęca się na nadanie właściwego kształtu koronie. Pędy skraca się radykalnie, najczęściej o połowę. Nowe przyrosty, które odbiegają od założonego kształtu, trzeba ścinać. Usuwa się także zbędne pędy. Powoduje to, że pień oraz pozostawione gałęzie zwiększają swoją grubość. Najważniejsze jest uzyskanie pożądanego kształtu korony i temu podporządkowuje się cięcie.

  • Przycinanie pędu głównego

    Pęd główny (wierzchołkowy) powinno się przycinać nad rozgałęzieniem bocznym, a z niego wyprowadzić nowy wierzchołek. W tym celu okręca się gałązkę drutem i ustawia pionowo.

  • Nadawanie drzewku kształtu

    Nadawanie drzewku kształtu

    W ładnie uformowanym drzewku bonsai musi być wyeksponowany pień. Uzyskuje się ten efekt dzięki temu, że z tyłu drzewka pozostawia się więcej pędów niż z przodu. Ponieważ dzięki systematycznemu przycinaniu drzewko wytwarza dużo nowych, drobnych pędów, powstaje gęsta korona o wielu cienkich gałązkach. Jest ona proporcjonalna do wysokości zminiaturyzowanego drzewka.

Ostrzeżenia:

Bonsai iglastych nie można przycinać nożyczkami, gdyż powoduje to brązowienie i usychanie końcówek pędów.

Wskazówki:

Nie jest konieczne kupowanie drogich, specjalistycznych narzędzi do bonsai. Można przycinać te drzewka narzędziami ogrodniczymi (ostre nożyczki ogrodnicze albo mały sekator).