Zakumaj.pl

Domowe sposoby na zatrzymanie biegunki

4.1 (razem głosów: 5)
Domowe sposoby na zatrzymanie biegunki

Biegunka jest nieprzyjemną przypadłością, z którą przynajmniej raz w życiu każdy miał do czynienia. Pojawia się znienacka – czasami w wyniku zatrucia, czasami w wyniku infekcji, czasami w wyniku podwyższonego stresu. Niezależnie od przyczyny trzeba jej zaradzić, ponieważ nie tylko jest męcząca dla układu pokarmowego, ale może prowadzić do odwodnienia organizmu. Większość biegunek trwa maksymalnie 3 dni, więc nie trzeba od razu zasięgać porady lekarskiej. Warto za to znać domowe sposoby radzenia sobie z problemem.

  • Cenna dieta

    Cenna dieta

    W dniu, kiedy biegunka męczy najbardziej, ciężko myśleć o jedzeniu, często świadomie się z niego rezygnuje, co jest słuszne ze względu na podrażnienie jelit. Najlepiej tego dnia dużo pić, ale uważając na to, co się pije. Herbata czarna bywa nieraz za mocna, więc lepiej wypijać herbaty ziołowe, np. z rumianku. Jednak po całym dniu bez jedzenia, po pozbyciu się całej zawartości żołądka, głód jest naturalną i dobrą reakcja – skoro czuje się głód, to znak, że się zdrowieje. Jednak nie można zacząć od razu od normalnych posiłków. Tego dnia lepiej jeść ugotowany na miękko ryż, ciepłe ziemniaki, lekki bulion lub chleb z masłem. Co istotne, taką ścisłą dietę dobrze jest stosować jeszcze dzień po biegunce. Żołądek i jelita są osłabione, więc potrzebują czasu na zregenerowanie sił oraz flory bakteryjnej.

  • Jagodowa pomoc

    Jagodowa pomoc

    Świetnym sposobem na zahamowanie biegunki poprzez hamowanie ruchów robaczkowych jelit jest jedzenie jagód, w każdej postaci. Posiadają one dużą ilość garbników, które przyczyniają się do spowolnienia pracy jelit, która w czasie biegunki jest zbyt aktywna. Dzięki temu układ pokarmowy stopniowo się uspokaja. Jagody można jeść zarówno w stanie surowym, jak i  popijać sok, w zależności od intensywności biegunki – 1 lub 2 łyżeczki na godzinę. Podobną skutecznością wykazują się owoce aronii i czarnej porzeczki. Zawarte w nich składniki – antocyjany – zapobiegają biegunce.

  • Kawa i czekolada

    Kawa i czekolada

    Często dzieciom mówi się, że nie wolno jeść zbyt wiele czekolady, ponieważ pojawiają się po tym problemy z wypróżnianiem się. Gdy jelita działają dobrze, warto się do tego stosować i nie przejadać, lecz gdy pojawi się biegunka, warto mieć pod ręką tabliczkę czekolady i zjeść 2 – 3 kostki. W czekoladzie znajduje się węgiel aktywowany, który sprawia, że zawartość jelit zlepia się w całość. Podobnie skutecznie działa 1 łyżeczka kawy, zjedzona po pierwszym wypróżnieniu w trakcie biegunki. Hamuje pracę jelit i utwardza stolec.

  • Siemię lniane

    Siemię lniane

    Wiele osób jest uprzedzonych do siemienia lnianego, ponieważ po zaparzeniu nie ma ono zachęcającego wyglądu, a dodatkowo nie kusi smakiem. Jednak posiada właściwości osłaniające jelita i hamujące biegunkę. Żeby je zastosować, wystarczy zalać 2 łyżeczki siemienia wrzątkiem i poczekać, aż zgęstnieje i wytworzy papkę przypominającą kisiel. Dobrze jest popijać ciepły – ale nie gorący – napar lub dawkować go sobie po 4 – 5 łyżeczek w ciągu godziny.