Zakumaj.pl

Jak naostrzyć nóż bez użycia ostrzałki?

1.3 (razem głosów: 2)
Jak naostrzyć nóż bez użycia ostrzałki?

Ostre noże to podstawa w każdej kuchni. Do bezproblemowego i szybkiego krojenia oraz siekania są nam one niezbędne, gdyż w innym przypadku nie dość, iż będziemy się jedynie męczyć, to na dodatek popsujemy efekt wielu potraw. Wiele z nich wymaga, aby wszystko było schludnie i równomiernie pokrojone w określony kształt, a nie potargane niczym odpadki. Jeżeli nie masz w domu profesjonalnej ostrzałki, a twoje noże wymagają ostrzenia, to bez paniki. Nie musisz pędzić do sklepu, by takową zakupić. Całkiem nieźle nadadzą się do tego przedmioty, które na pewno posiadasz w domu. Oto najprostsze sposoby, by szybko naostrzyć nóż.

  • Porcelanowy kubek

    Porcelanowy kubek

    Zapewne masz ich w domu mnóstwo. Jestem przekonany, iż jeden z nich znajduje się pewnie w zasięgu twojego wzroku. Być może jesteś właśnie w kuchni i masz przed oczami kubek stojący na półce, a być może leżysz na łóżku w sypialni i obok siebie masz zaschnięty kubek po kawie, który planowałeś wynieść już przedwczoraj. Nieważne. Weź jeden z nich, oczywiście pusty, by niczego nie porozlewać, odwróć do góry dnem i zabierz się za ostrzenie noża. Ułóż go pod kątem ok. 20 stopni względem dna kubka i pocieraj o niewymalowaną część podstawki. Porcelana jest dość szorstka, więc idealnie nadaje się do piłowania metalowych ostrzy. Pamiętaj, aby ostrzyć nóż z dwóch stron, by klin miał równomierny kształt.

  • Drobny papier ścierny

    Drobny papier ścierny

    Jeśli w głębi twojej duszy tkwi natura majsterkowicza, to zapewne znajdziesz gdzieś w piwnicy arkusz papieru ściernego. Mając to szczęście, że znajdziesz papier o drobnej gramaturze, możesz zabierać się za ostrzenie noży. Oczywiście nie zabieraj się do tego w ten sposób, że trzymając w ręce papier, zaczniesz nim pocierać o ostrze noża. Przygotuj jakąś twardą, stabilną powierzchnię, połóż na niej arkusz papieru i pocieraj o niego nożem. Najłatwiej będzie, jeśli znajdziesz również kawałek deski, wokół której owiniesz arkusz papieru. Dzięki temu nie będzie się on przesuwał i denerwował cię tym, iż ciągle musisz go poprawiać. Tak wykonana ostrzałka sprawi, iż ostrzenie noży będzie proste jak bułka z masłem.

  • Inny nóż

    Zapewne widziałeś ten ruch w wielu filmach albo programach kulinarnych, które coraz bardziej zyskują na popularności i opanowały już niemal każdą znaną stację telewizyjną. To właśnie w nich kucharze biorą dwa noże i pocierają je o siebie w nadziei, iż staną się ostrzejsze. Istotnie, przy odrobinie wprawy możesz uzyskać taki efekt. Będzie to jednak bardziej zasługa tego, iż pozbędziesz się z ostrza postrzępionych odprysków metalu, niż faktyczne ostrzenie. Co nie zmienia oczywiście faktu, iż do szybkiego zwiększenia możliwości tnących twojego sprzętu przed przystąpieniem do gotowania sposób ten nadaje się znakomicie. Noże w dłoń i do dzieła. Tylko uważaj, by się nie skaleczyć. Jeżeli jesteś studentem i posiadasz tylko jeden nóż, głowa do góry, nic straconego. Na pewno masz również nożyczki, którymi otwierasz zupki chińskie. Nożyczki z powodzeniem zastąpią ci nóż.