Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie podgrzewać mleko matki?

Opiekun artykułu: piotrstrzecki
Jak poprawnie podgrzewać mleko matki?

Jak poprawnie podgrzewać mleko matki?

Matczyne mleko po odciągnięciu z piersi można mrozić, a następnie podawać w dowolnym momencie, gdy dziecko zgłodnieje. Jednak żeby ponownie nadawało się do spożycia, bez skutków ubocznych dla malucha, trzeba zadbać o poprawne rozmrażanie i podgrzewanie, które spełni wysokie wymagania związane z mlekiem. Wszystko po to, aby mleko było jak najzdrowsze dla dziecka.

Advertising
Advertising
  • Kąpiel wodna

    Kąpiel wodna

    Mleko matki może być z powodzeniem zamrażane i używane później, jednak przed podaniem trzeba je odpowiednio podgrzać. Dopiero wtedy nadaje się do spożycia. Można to zrobić na kilka sposobów i trzymając się określonych zasad.Skuteczna oraz łatwa w zastosowaniu jest kąpiel wodna. Wystarczy pojemnik albo woreczek, w którym przechowywane jest mleko, włożyć do miski lub innego pojemnika wypełnionego wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza. Mleko w opakowaniu powinno przebywać w nim, póki nie nabierze letniej temperatury.

  • Podgrzewacz do odgrzewania

    Wielu rodziców, kompletując akcesoria niezbędne przy dziecku, wraz z laktatorem i zestawem pojemniczków na pokarm kupuje także podgrzewacz do mleka. Przydaje się on zarówno do podgrzewania pokarmu z proszku, jak i mleka matki. Dobre urządzenia potrafią rozmrozić mleko, ogrzać je do temperatury pokojowej, jak również schłodzić, co także bywa przydatne.Cały proces nie jest długi, dlatego podgrzewacz szybciej dostarcza porcji pokarmu dla głodnego malucha. Dodatkową zaletą podgrzewacza jest możliwość utrzymania ciepła, co przy kąpieli wodnej nie jest możliwe.

  • Sprawdzanie temperatury

    Sprawdzanie temperatury

    Zanim poda się butelkę z mlekiem dziecku, należy sprawdzić, czy napój ma odpowiednią temperaturę. Najlepiej przetestować mleko na nadgarstku. Dobra temperatura powinna wynosić 36 – 37 st. Celsjusza, czyli tyle, ile wynosi temperatura ciała.

  • Bez zagotowania

    Bez zagotowania

    Kolejną zasadą jest uważanie, aby nie doszło do zagotowania mleka. O ile mleko zwykłe lub z proszku może zostać zagotowane, o tyle mleko kobiece traci w ten sposób najważniejsze dla dziecka właściwości, które odżywiają je i chronią.

  • Grzanie, tylko raz

    Grzanie, tylko raz

    Matczyne mleko nie jest produktem wielokrotnego użytku. Po rozmrożeniu nie można ponownie go zamrażać, nawet jeśli zostanie w butelce, bo dziecko nie zje całego. Jednocześnie trzeba pamiętać, że zakazane jest również ponowne odgrzewanie. Jeśli maluch nie wypije całej porcji, pozostałą część trzeba wylać.

Popularne tagi
  • piłka pingpongowa
  • jak wybrać zabawkę dla dziecka
  • obrzęk piersi
  • emocje
  • silikon
  • sen dziecka
  • którym dokucza kolka
  • lodówka
  • wyprawka dla noworodka
  • pierwszy ząb
  • masaż
  • rozwój dziecka w pierwszym roku życia
  • poczucie bezpieczeństwa
  • mycie rąk
  • boraks
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising