Zakumaj.pl

Jak posprzątać w kuchni domowymi środkami?

Jak posprzątać w kuchni domowymi środkami?

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym powinno się zachowywać szczególną czystość, gdyż tu się przechowuje żywność, przygotowuje i często spożywa posiłki. Toteż gdy obejrzymy w telewizji kolejną reklamę środka czystości, który perfekcyjnie zabija wszelkie zarazki, z pewnością przy następnej wizycie w sklepie nabędziemy go i przyniesiemy do domu. Kupimy drogi preparat, szkodliwy dla środowiska i naszego zdrowia, co gorsza – całkowicie nam niepotrzebny. Kuchnię można doskonale posprzątać domowymi środkami. Jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.

  • Ekologiczne środki czystości

    Ekologiczne środki czystości

    Można oczywiście zaopatrzyć się w ekologiczne środki czystości. Są one z pewnością skuteczne, ładnie opakowane – i nie są tanie. Do ich produkcji wykorzystano proste składniki, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. W dodatku nie są drogie. Tak więc do naszego sprzątania wykorzystamy: sól, sodę oczyszczoną, ocet, cytryny, ewentualnie wodę gazowaną i coca-colę. Oprócz tego potrzebna nam będzie woda, ściereczki, zmywaki i miseczka oraz butelka z atomizerem na płyn do zmywania.

  • Przygotowujemy płyn do sprzątania w kuchni

    Uniwersalny płyn do sprzątania w kuchni przygotujemy bardzo łatwo. Wystarczy sporządzić roztwór wody z octem w stosunku 1:1 (np. pół litra wody – pół litra octu) i wlać do butelki z atomizerem. Tym preparatem można czyścić wszelkie powierzchnie w kuchni, przede wszystkim fronty szafek i blaty. Nadaje się on także do mycia lodówki, kuchenki i piekarnika, a także zlewu i pojemników na odpady. Woda z octem nadaje się także do mycia podłogi oraz płytek ceramicznych. Jeżeli zabrudzenia nie zejdą od razu, pozostaw preparat w danym miejscu na kwadrans, a potem wytrzyj. W przypadku tłustych plam należy dodać do wody z octem trochę płynu do mycia naczyń.

  • Jak dbać o zlewozmywak?

    Jak dbać o zlewozmywak?

    Miejscem, gdzie gromadzi się najwięcej zarazków, jest odpływ zlewozmywaka. Jeśli zlew się zapycha, porządki trzeba zacząć od jego udrożnienia. Użyjemy do tego sody i octu. Te dwa proste środki wystarczą, by oczyścić odpływ i przetkać rury, gdyż między sodą i octem zachodzi burzliwa reakcja. Gdy odpływ jest już w porządku, przepłukujemy go dużą ilością ciepłej wody. Emaliowany czy metalowy zlew, który ma zacieki, możemy umyć, używając do tego soli i cytryny. Do mycia zlewów stalowych można też użyć coli, która doskonale oczyści wszelkie osady i zmatowienia, a przy okazji udrożni odpływ. Baterię należy umyć wodą z mydłem, a jeśli jest na niej osad, wodą z octem. Co pewien czas warto przepłukać zlew gorącą wodą, żeby go zdezynfekować.

  • Akcesoria kuchenne

    Zmywaki używane do mycia naczyń i ściereczki do blatów należy starannie płukać i wyparzać. Gąbkę do zmywania można wrzucić do zmywarki razem z naczyniami. Zmywaczek, którym ścieramy blaty, po wyparzeniu gorącą wodą należy rozwiesić do wyschnięcia. Jeśli ściereczka brzydko pachnie, wystarczy namoczyć ją na noc w wodzie z octem, a rano wypłukać. Problemy sprawiają także deseczki kuchenne. Doskonale oczyści je sól z dodatkiem cytryny. Połówkę cytryny wystarczy posypać solą i szorować deskę. Brzydki zapach usunie woda z octem, wystarczy nią deskę przetrzeć. Ściereczki do wycierania naczyń należy starannie suszyć i często wymieniać. Dobrze, by były z bawełny w jasnych kolorach, ponieważ powinno się je wygotowywać. Jeśli nasze pojemniki na odpady przeszły nieprzyjemnym zapachem, należy wlać do nich wodę z octem, odstawić na pewien czas, a potem opłukać i wysuszyć. Śmieci powinno się wyrzucać codziennie.

  • Lodówka

    Bardzo ważna jest w kuchni także czysta lodówka. Do jej umycia wystarczy woda z octem. Bardzo skuteczna jest również sól dodana do wody gazowanej.