Zakumaj.pl

Jak przygotować domowe jedzenie dla psa?

0.5 (razem głosów: 1)
Jak przygotować domowe jedzenie dla psa?

Karmienie psa resztkami z domowego stołu nie jest wskazane, jednak nie oznacza to, że nie można jedzenia dla pupila stworzyć we własnej kuchni. Można i nawet warto to zrobić, pod warunkiem że będzie to pokarm od początku do końca dostosowany dla zwierzęcia, a nie zbitek wszystkich resztek obiadowych, jakie ma się akurat pod ręką.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Zanim przejdzie się do dokarmiana psa domową karmą, warto skonsultować ten krok z lekarzem. Jest to konieczne, ponieważ psu może brakować niektórych witamin oraz substancji mineralnych, których dostarczenie w domowym jedzeniu będzie utrudnione. Dopiero jeśli braków nie będzie albo będą nieznaczne, nie zagrażające zdrowiu zwierzaka, można rozpocząć domową produkcję. Trzeba przy tym pamiętać, że odpowiedni psi posiłek powinien zawierać 30% procent warzyw, 30% skrobi, 40% mięsa.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W skład psiego smakołyku wchodzić powinno kilka elementów, wśród których najważniejsze są:

    * mięso,

    * warzywa,

    * skrobia.

    Przyda się również młynek do mięsa, jak również miska, z której psiak będzie mógł spożywać posiłek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Można zdecydować się na początek na jedno z dwóch popularnych połączeń. Pierwsze z nich to mięso z indyka, ryż oraz warzywa, natomiast drugie to mięso wołowe, brązowy ryż, warzywa oraz drożdże piwne. Obie mieszanki dostarczają zwierzakowi odpowiednich dla niego składników, jak również zaspokajają apetyt. Należy zdawać sobie sprawę, że poprawna mieszanka domowa bywa dla psa bardzo dobra, gdyż niektóre gotowe karmy są tworzone z produktów uznanych za niekorzystne dla ludzi.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Wybrane składniki zmieszać w odpowiednich proporcjach, uzyskując masę odpowiednią do przełożenia do psiej miski. Rolę tajemniczej skrobi mogą spełniać płatki owsiane, makaron, ziemniaki albo wspomniany już ryż. Jeżeli całej karmy nie wykorzysta się od razu po przygotowaniu, można ją przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż przez 2 – 3 dni, aby nie straciła swoich wartości odżywczych oraz świeżości.