Jak przygotować maseczkę peel-off z ogórka i zielonej herbaty?

Jak przygotować maseczkę peel-off z ogórka i zielonej herbaty?
Maseczki peel-off są bardzo popularne, ponieważ doskonale ściągają skórę oraz usuwają zanieczyszczenia, w tym zaskórniki. Można kupić taki kosmetyk w sklepie lub wykonać samodzielnie. Domowa maseczka nie będzie gorsza od innych. Przyniesie takie same korzyści, a może być zdrowsza ze względu na brak chemicznych dodatków. Jak ją przygotować? Oto prosty sposób.
- Co jest niezbędne?  - Wykonanie maseczki peel-off wymaga odpowiednich elementów. Z łatwością można kupić je w sklepie, więc nie trzeba obawiać się, że maseczka będzie droga lub niemożliwa do wykonania. Potrzebne rzeczy to: 
 * 50 g zielonej herbaty,
 * 50 g herbaty rumiankowej,
 * 25 g żelu aloesowego,
 * 1 mały ogórek zielony,
 * 1 łyżeczka żelatyny.
- Etap pierwszy- Ogórka dokładnie umyć, a następnie obrać cienko ze skórki. Pokroić na kawałki lub na plasterki. Wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Zmiksowanego ogórka przecedzić przez sitko. 
- Etap drugi  - Obie herbaty zaparzyć w kubkach. Parzyć je przez 2 – 3 minuty, po czym przelać do jednego garnka i postawić na kuchence. Zacząć podgrzewać na niewielkim gazie. Gdy napar zacznie parować, dodać żelatynę i nadal podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Nie zdejmować z ognia, dopóki żelatyna nie rozpuści się całkowicie. 
- Etap trzeci  - Żelatynę z herbatą przelać do niewielkiej miski. Pozostawić do ochłodzenia. Gdy będzie jeszcze delikatnie ciepła, dodać masę z ogórka oraz żel aloesowy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na bok na 25 minut. 
- Etap czwarty  - Gdy maseczka lekko stężeje, nałożyć ją na twarz, rozprowadzając po całej powierzchni skóry. Omijać okolice oczu i ust. Pozostawić na 15 minut. Następnie zmyć maseczkę chłodną wodą, a w skórę wklepać krem z witaminami. Maseczkę peel-off można stosować 2 razy w tygodniu. 


















