Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszne pączki z serka waniliowego?

Opiekun artykułu: kulturabedzin
Jak przygotować pyszne pączki z serka waniliowego?

Jak przygotować pyszne pączki z serka waniliowego?

Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy się nam z pączkami. Te tradycyjne wypieki można przygotować na wiele różnych sposobów – od typowych, z marmoladą, dżemem czy konfiturą (bardzo smaczne są pączki nadziewane konfiturą z róży), po nieco bardziej oryginalne – z budyniem, adwokatem, czekoladą. Bardzo smaczne i lekkostrawne pączki można przygotować z serka waniliowego. Jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

dwa opakowania serka waniliowego homogenizowanego,

trzy jajka,

dwie szklanki mąki,

dwie łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

łyżka spirytusu,

cukier puder do posypania,

olej do smażenia.

  • Pączki z serka waniliowego – krok pierwszy

    Serek homogenizowany przełóż z opakowań do miseczki, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Aby ciasto nie wchłaniało tyle tłuszczu, należy dodać jeszcze łyżkę spirytusu.

  • Pączki z serka waniliowego – krok drugi

    Wszystkie składniki starannie mieszamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak jest, trzeba dodać trochę mąki i ponownie wyrobić ciasto.

  • Pączki z serka waniliowego – krok trzeci

    Do rondelka nalewamy oleju mniej więcej do czterech centymetrów wysokości. Olej należy dobrze rozgrzać (smażenie pączków można zacząć, gdy tłuszcz będzie skwierczeć). Olej nie powinien być jednak zbyt gorący, gdyż wówczas pączki zbyt szybko się zarumienią i będą surowe w środku.

  • Pączki z serka waniliowego – krok czwarty

    Pączki z serka waniliowego – krok czwarty

    Moczymy łyżeczkę w tłuszczu, nabieramy na nią ciasta i kładziemy na gorący olej. Smażymy po obu stronach na złoty kolor.

  • Pączki z serka waniliowego – krok piąty

    Pączki z serka waniliowego – krok piąty

    Po usmażeniu przekładamy pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Osączone pączki układamy na talerzu. Ręcznik papierowy szybko nasiąka tłuszczem, więc należy go często zmieniać.

  • Pączki z serka waniliowego – krok szósty

    Pączki z serka waniliowego – krok szósty

    Pączki od razu po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem. Spożywamy je na ciepło.

Popularne tagi
  • skrytka
  • krem kokosowy
  • tłuszcz
  • święta
  • wstążki
  • ser parmezan
  • papier toaletowy
  • stół wielkanocny
  • butelka
  • gotowanie jaj
  • dobry przepis
  • tost z pisanką
  • trawka
  • świętowanie
  • dziurkacz
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising