Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dobre jajka ze szpinakiem?

Opiekun artykułu: hejunia
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić dobre jajka ze szpinakiem?

Jak przyrządzić dobre jajka ze szpinakiem?

Jajka ze szpinakiem to jedna z ciekawszych propozycji na śniadanie albo drugie śniadanie, zdrowa i możliwa do wykonania o każdej porze roku. Szczególnie polecana jest zimą, kiedy pierwszy posiłek powinien rozgrzewać, zachęcając do działania. Z pewnością o wielu przepisach na jajka ze szpinakiem już słyszałaś, jednak żaden nie jest tak aromatyczny jak podany w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zanim przejdzie się do podsmażania i podgrzewania, trzeba przygotować odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się:

    * 4 jajka,

    * 10 dag fety,

    * 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,

    * 2 ząbki czosnku,

    * gałka muszkatołowa,

    * sól,

    * pieprz,

    * 2 łyżki masła.

    Do zapieczenia dania w ładnej formie przydadzą się ceramiczne kokilki, choć ewentualnie może być blaszka do muffinek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Czosnek obrać z cienkiej łupinki, a następnie pokroić na cieniutkie paseczki. Czosnek oraz szpinak doskonale się komponują, jednak nie powinno być go przesadnie wiele, bo zdominuje smak innych składników.Masło przełożyć na średniej wielkości patelnię. Roztopić je, po czym wrzucić czosnek i smażyć go przez minutę, aż ładnie się zeszkli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zaszkleniu się czosnku wrzucić na patelnię szpinak. Zamieszać łyżką i podgrzewać wszystko razem aż do momentu, kiedy szpinak całkowicie rozmrozi się i zmięknie. W tym czasie doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Po podgrzaniu oraz doprawieniu wyłączyć gaz pod patelnią i odstawić ją na bok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kokilki albo blachę wysmarować oliwą z oliwek lub masłem. Do szpinaku dodać fetę, krusząc ją palcami do warzywa i szybko zamieszać, aby po połączeniu się otrzymać gęstą masę szpinakową z białymi grudkami sera. Szpinakiem napełnić kokilki, a następnie zrobić w nich wgłębienie – można łyżką lub palcami – i wbić jajko. Tak przygotowane naczynia wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać przez 8 minut, a po wyjęciu z pieca od razu podawać, najlepiej z białym pieczywem.

Popularne tagi
  • babeczki na śniadanie
  • receptura
  • naleśniki
  • owoce morza
  • brokuły
  • wielkanoc
  • śniadanie wytrwane
  • muffinki angielskie
  • przepis na omlet ze śmietaną
  • kolendra
  • majonez
  • kuchnia meksykańska
  • szczypiorek
  • szynka
  • wyznanie uczuć
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising