Advertising
Zakumaj.pl

Jak skorupki jaj przydają się w leczeniu osteoporozy?

Opiekun artykułu: rikoretka
Jak skorupki jaj przydają się w leczeniu osteoporozy?

Jak skorupki jaj przydają się w leczeniu osteoporozy?

Osteoporoza jest chorobą, która może przytrafić się osobom po 50. roku życia. Znacznie częściej cierpią na nią kobiety, co wynika ze zmian hormonalnych, jednak mężczyźni również mogą się z nią borykać. Od razu po zdiagnozowaniu schorzenia niezbędne jest rozpoczęcie leczenia. Poza tabletkami można wspomóc się metodą bardziej niekonwencjonalną, czyli skorupkami jaj.

Advertising
Advertising
  • Najlepsze jajka

    Najlepsze jajka

    Aby mieć pewność, że kuracja powiedzie się tak, jak powinna, konieczne jest wybranie odpowiednich jajek. Są nimi jajka prosto ze wsi albo zakupione w sklepie, ale posiadające oznaczenie numerkiem 0. Dzięki temu ma się pewność, że to gospodarstwa ekologiczne i dostarczy się organizmowi zdrowych składników.

  • Przygotowanie jajek

    Przygotowanie jajek

    Przed włączeniem skorupek jaj do diety, trzeba je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim nie można ich gotować. Ugotowana skorupka straci swoje dobroczynne właściwości i wapno, które jest dobrze przyswajalne, zmieni się w nieprzyswajalne.

    Jajka przeznaczone do kuracji na osteoporozę należy bardzo dokładnie umyć oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie należy pozbyć się środka. Najlepiej wykonać to w taki sam sposób, jak przygotowuje się wydmuszki, robiąc dziurki u góry jajka i u dołu, wydmuchując przez nie zawartość. Można również zastosować prostszy sposób i rozbić jajko na dwie części, środek wbijając do miseczki.

    Skorupki bardzo dokładnie wysuszyć.

  • Zastosowanie skorupek

    Zastosowanie skorupek

    Gdy skorupki wyschną całkowicie, należy zemleć je na proszek. Z powodzeniem można to zrobić, używając młynka do kawy. Aby uzyskać oczekiwane rezultaty, konieczne jest przyjmowanie 1/4 łyżeczki proszku codziennie, przed obiadem. Proszek można dodać do jogurtu, sosów, ziemniaków lub posypać nim sałatkę.

  • Przechowywanie skorupek

    Przechowywanie skorupek

    Przygotowane do jedzenia skorupki trzeba przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepiej po zmieleniu ich na proszek przesypać je do słoika i zakręcić, aby nie dostawało się do niego powietrze.Skorupki w słoiku można przechowywać przez maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli nie wykorzysta się całej porcji i tak należy wyrzucić resztę po tym czasie, ponieważ skorupki utraciły już swoją wartość odżywczą.

Popularne tagi
  • opuchnięte stopy
  • witaminy
  • składniki mineralne
  • mrowienie
  • wygodne buty
  • układ krwionośny
  • rehabilitacja
  • choroba kości
  • przechowywanie skorupek
  • witamina d
  • sól kuchenna
  • ćwiczenia nadgarstka
  • okłady z kapusty
  • opuchnięte ręce
  • kapusta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising