Zakumaj.pl

Jak sobie poradzić z bakteriami w kuchni?

Jak sobie poradzić z bakteriami w kuchni?

Kuchnia jest miejscem, które powinno być sterylnie czyste, ponieważ tutaj przechowujemy żywność, przygotowujemy i często spożywamy posiłki. Tymczasem są w kuchni takie miejsca, gdzie bakterii jest więcej niż… w muszli klozetowej. Szczególnie chętnie zarazki zasiedlają nasze deski do krojenia mięsa oraz odpływ zlewu, a także kuchenne zmywaczki. Jak sobie poradzić z bakteriami w kuchni, dowiesz się z tego artykułu.

  • Zlew

    Zlew

    W zlewie zmywamy naczynia po jedzeniu, a także przygotowujemy produkty: myjemy owoce i warzywa, opłukujemy mięso i ryby. Dlatego o czystość zlewu trzeba szczególnie dbać. Nigdy nie pozostawiajmy w nim resztek, komory zlewu powinny być czyste. Należy usuwać pozostałości, które osadziły się na sitku w odpływie, i czyścić kratki, które wkładamy do zlewu, by go nie porysować. Takie kratki są bardzo ważne, bo jeśli powierzchnia będzie porysowana, stanie się siedliskiem bakterii. Dobrze jest myć zlew solą z dodatkiem soku z cytryny, ta mieszanka nie tylko usuwa zabrudzenia, ale także dezynfekuje komory zlewu i odpływ. Odpływ zlewu należy także regularnie przepłukiwać gorącą wodą. Jeśli woda słabo spływa, odpływ należy udrożnić (na przykład za pomocą octu i sody). Zapobiegnie to wylewaniu się do komory zlewu psujących się resztek, a tym samym chroni przed bakteriami.

  • Akcesoria do mycia naczyń

    Akcesoria do mycia naczyń

    Zmywaki i ściereczki, których używamy do mycia naczyń i ścierania blatów, muszą być starannie płukane i wyparzane gorącą wodą. Ściereczki po użyciu należy rozłożyć i wysuszyć, nie powinny leżeć mokre w zlewie. Ponieważ zawsze zostaną tam jakieś okruchy, będzie to raj dla bakterii. Zmywaczki trzeba regularnie wymieniać, najlepiej raz na tydzień. W razie pojawienia się nieprzyjemnego zapachu pomoże wypłukanie ich w wodzie z octem. W kuchni oprócz ścierki do naczyń (regularnie wymienianej, a podczas prania wygotowywanej, jeśli to możliwe) powinien się znaleźć ręczniczek do rąk oraz mydło w płynie. Podczas pracy w kuchni ręce należy jak najczęściej myć wodą z mydłem, to niszczy bakterie.

  • Deski do krojenia

    Deski do krojenia

    Bakterie rozmnażają się również na powierzchni kuchennej deski. Najmniej jest ich na powierzchniach drewnianych, szklane i plastikowe są mniej higieniczne. Sól, sok z cytryny i ocet ułatwiają nam utrzymywanie deski w czystości, usuwają brzydkie zapachy i odkażają. Wystarczy posypać deskę solą i umyć połówką cytryny albo przetrzeć wodą z octem.

  • Lodówka

    Lodówka

    Półki w lodówce trzeba utrzymywać w czystości. Bardzo dobry efekt da umycie wnętrza lodówki wodą gazowaną z dodatkiem soli. Nieładny zapach wewnątrz można usunąć za pomocą wody z octem. Produkty w lodówce należy regularnie przeglądać, to, co się zepsuło, powinno być natychmiast usunięte. Nie powinno się wkładać do lodówki brudnych warzyw i owoców. Trzeba bardzo uważać na drób i mięso – wyciekające z nich płyny to doskonała pożywka dla bakterii, które mogą nie tylko rozmnażać się w lodówce, ale także dostać się do innej żywności. Łatwo wtedy o poważne zatrucie.

  • Porządki w kuchni

    Porządki w kuchni

    Należy dbać także o kuchenkę mikrofalową i piekarnik. Nie powinno się zostawiać tam resztek jedzenia tygodniami. Naczynia należy zmywać od razu po posiłku, nie gromadzić ich w zlewie. Zmywarka powinna być raz na pewien czas czyszczona. Blaty kuchenne i podłogę zmywamy, gdy tylko się zabrudzą. Jeśli w kuchni rozsypią się jakieś produkty suche, zamiatamy je starannie. Jeśli będziemy czuwali nad czystością w kuchni, bakterie nie rozmnożą się na tyle, by były dla nas groźne.