Zakumaj.pl

Jak szybko zrobić walentynkowe ciasteczka?

Jak szybko zrobić walentynkowe ciasteczka?

Walentynki zazwyczaj chce się uczcić w sympatyczny, miły sposób. Wieczór lub popołudnie we dwoje, dobry napój, wino, nastrojowa muzyka i świadomość, że ma się kogoś bliskiego. Dobrze jest tak miłe chwile urozmaicić słodką przekąską, którą przygotowało się w kilkanaście minut. Oto pomysł na szybkie ciastka.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Szybkie wykonanie ciasteczek oznacza, że trzeba wcześniej zebrać wszystkie niezbędne składniki, czyli:
    * ciasteczka Oreo,
    * kolorowy lukier plastyczny – biały, różowy, czerwony,
    * lukier królewski w proszku,
    * cukier.
    Niezbędna będzie również foremka do wycinania ciastek w kształcie serduszka.

  • Krok pierwszy

    Przygotować pierwsze ciasteczko Oreo, kładąc je przed sobą. W palcach rozgnieść kawałek białego lukru plastycznego, tworząc cienki pasek. Gdy będzie miękki, uformować z niego kulkę. Podobne kulki zrobić również z czerwonego i różowego lukru.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białą kulkę rozwałkować na cienki plasterek, po czym nałożyć na ciasteczko. Docisnąć masę do jego wierzchu oraz boków, a następnie nożykiem odciąć nadmiar wokół ciastka. Obrócić smakołyk, wygładzając lukier na powierzchni ciastka. W podobny sposób ozdobić pozostałe ciastka, wykorzystując do tego inne kolory lukru.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z lukru należy wykonać także ozdoby – serca. Wystarczy rozwałkować masę i wycinać foremką serduszka, układając je na wierzchu ciasteczek.Do dekoracji przyda się także lukier królewski. Wystarczy rozrobić go zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając trochę wody, a następnie przełożyć do szprycy cukierniczej z bardzo cienkim końcem. Można w ten sposób tworzyć delikatne ozdoby na papierze pergaminowym. Po wyschnięciu lukru układać ozdóbki na wierzchu serduszek. Boki ciastek można delikatnie zwilżyć wodą i obtoczyć w cukrze.Gotowe serca układać na talerzu albo paterze i w dniu świętego Walentego częstować ukochaną osobę.