Advertising
Zakumaj.pl

Walentynkowe ciasto w kształcie serca

Opiekun artykułu: sindi
Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Walentynkowe ciasto w kształcie serca

Walentynkowe ciasto w kształcie serca

Walentynki zachęcają do przygotowania czegoś apetycznego ukochanej osobie. Ciasto w kształcie serca może stanowić zarówno dobry prezent dla ukochanego lub ukochanej, jak również urozmaicenie walentynkowego spotkania. Poza formą w kształcie serca do jego wykonania przydaje się również odpowiedni przepis.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Ciasto w kształcie serca wymaga przygotowania niezbędnych elementów, z których może powstać gładka masa. Należą do nich:
    * 8 kostek gorzkiej czekolady,
    * 100 g masła,
    * 1/2 szklanki kakao,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 szklanka mąki,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 jajka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Poza składnikami na ciasto należy przygotować również formę do pieczenia. Najłatwiej uzyskać serduszko dzięki formie w kształcie serca, jednak jeżeli się jej nie posiada – nic straconego. Równie dobrze sprawdza się forma kwadratowa i okrągła. Ciasto należy wówczas rozdzielić po połowie do każdej, a po upieczeniu przeciąć okrągłe ciasto na pół i dołożyć do boków kwadratowej części tak, żeby tworzyły serce.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Kostki czekolady należy połamać na jak najmniejsze części, wrzucić do garnka, po czym dosypać kakao. Wodę należy doprowadzić do wrzenia i dodać do składników, a następnie mieszać, póki czekolada nie roztopi się i całość nie będzie stanowiła gładkiej masy. Masę pozostawić do ostygnięcia.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    W dużej misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Najlepiej, aby nie było widać drobinek cukru. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać albo zmiksować, aż masa będzie jednolita i pojawią się na niej pęcherzyki powietrza. Oznacza to, że jest gotowa do przesiania do formy i upieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać od 40 do 50 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Ciasto można podawać na różne sposoby – oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem, polać roztopioną czekoladą i ozdobić owocami. Można również przygotować krem i pokryć nim całą powierzchnię deseru. Do przygotowania kremu wystarczy przygotować:
    * 3 łyżki cukru pudru,
    * 500 ml śmietany kremówki.
    Schłodzoną kremówkę należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie dekorować tort z wierzchu lub przekroić i posmarować kremem środek kakaowego serca.

Popularne tagi
  • brystol biały
  • kartka
  • czekolada
  • świętowanie walentynek
  • miłość
  • ekologia
  • kobieta
  • papeteria
  • drzwi do klasy
  • obrzędowość coroczna
  • jajko
  • dzieci
  • płatki róż
  • święto miłości
  • breloczek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising