Zakumaj.pl

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego u dziecka?

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego u dziecka?

Z bakteriami mamy kontakt nieustannie i w żaden sposób nie jesteśmy w stanie go uniknąć. Nasze dzieci z racji niedostatecznie wykształconego jeszcze układu immunologicznego są na nie szczególnie wyczulone. Styczność z bakteriami nie musi być zła, bowiem właśnie to ona daje naszym pociechom możliwość uodpornienia się na różne czynniki chorobotwórcze. Ważne, by ograniczyć kontakt z tymi mikroorganizmami, które odpowiadają za wywoływanie zatruć pokarmowych, które są bardzo wyczerpujące dla naszej pociechy. Na co należy uważać i czego się wystrzegać? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

  • Owoce i warzywa

    Jeśli nie chcesz, by dziecko nabawiło się zatrucia pokarmowego, myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa przed spożyciem. Zrywanie śliwek w ogrodzie może być dla niego świetną zabawą, ale zadbaj o to, by umyło te owoce przed zjedzeniem. W przypadku zielonego ogórka trzeba dodatkowo obrać skórkę, gdyż mogą w nią wnikać drobnoustroje. Mandarynki i pomarańcze spryskiwane są dużą ilością pestycydów, więc dobrze jest sparzyć owoc przed obraniem. Dodatkowo dobrze jest później opłukać pod bieżącą wodą już obrany owoc.

  • Mięso

    Mięso

    Wszelkie surowe mięso powinno być poprawnie przechowywane, by nie dopuścić do przedostania się bakterii na inną żywność. Pamiętaj, by trzymać je w lodówce z dala od gotowych potraw. Przeznacz sobie najlepiej jakąś półkę czy szufladę w lodówce na żywność przeznaczoną do dalszej obróbki termicznej. Mięso przed podaniem go dziecku powinno być dobrze ugotowane, usmażone lub upieczone. Nie eksperymentuj z tatarami ani sushi, jeśli nie masz pewności co do jakości mięsa. Najlepiej nie podawać go dziecku wcale. Jest mnóstwo innych potraw, które możesz mu zaproponować, a przynajmniej zrezygnujesz z niepotrzebnego ryzyka.

  • Dbaj o narzędzia w kuchni

    Dbaj o narzędzia w kuchni

    Pamiętaj, że bakterie nie znajdują się tylko na żywności, ale również pozostają na przedmiotach w twojej kuchni. Dbaj o to, by lodówka i blaty były regularnie dezynfekowane. Kup sobie kilka desek do krojenia, by nie używać tej samej do krojenia chleba i surowego mięsa. Nie myj również mięsa pod bieżącą wodą, bo bakterii w ten sposób i tak się nie pozbędziesz, a wręcz przeciwnie, rozpryskasz je po całej kuchni. To samo dotyczy noży. Przeznacz jeden nóż do krojenia mięsa podczas gotowania obiadu i absolutnie nie używaj go do innych czynności. Przepłukanie go pod zimną wodą w niczym nie pomoże.

  • Pamiętaj o myciu rączek dziecka

    Pamiętaj o myciu rączek dziecka

    Każde dziecko jest młodym eksploratorem otaczającego go świata. Uwielbia się bawić, odkrywać nowe miejsca i dotykać wszelkich napotkanych rzeczy, więc musisz liczyć się z tym, że na dłoniach twojej pociechy znajduje się pokaźne zbiorowisko bakterii. Naucz je częstego mycia dłoni, szczególnie przed posiłkiem. Dotyczy to także zjedzenia ciastka czy chipsów. Wybierając się z nim na spacer, weź ze sobą wilgotne chusteczki antybakteryjne. Niech dziecko myje też ręce po zabawach na podłodze oraz ze zwierzątkiem. Początkowo może się buntować, ale jeśli tego dopilnujesz, to z czasem wejdzie mu to w krew.