Advertising
Zakumaj.pl

Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Opiekun artykułu: merblanc
Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Wyjeżdżając za granicę, czeka na nas nie tylko wiele ciekawych przygód, ale również sporo zagrożeń. Jednym z nich jest możliwość złapania zatrucia pokarmowego. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Nasz organizm jest przyzwyczajony do flory bakteryjnej, w której aktualnie przebywa i wszelkie zmiany są dla niego nie lada szokiem. Nie ryzykuj zmarnowania czasu na przesiadywaniu w toalecie i ciesz się wycieczką w pełni. Nie musisz popadać w paranoję, wystarczy, że będziesz stosować się do poniższych wskazówek.

Advertising
Advertising
  • Nie pij napojów z lodem

    Nie pij napojów z lodem

    Podczas letnich upałów w egzotycznych krajach aż prosi się, aby napić się drinka albo napoju z lodem. Lepiej jednak zrezygnować z takiej formy orzeźwienia, szczególnie wtedy, jeśli mamy do czynienia z wątpliwej jakości knajpą. Lód najczęściej tworzony jest ze zwykłej „kranówy”, która jest pełna zanieczyszczeń i bakterii. To bardzo łatwa droga do zatrucia pokarmowego. Zamiast dodawać do napoju lodu, lepiej jest schłodzić sam napój w zamrażarce. Efekt ten sam, a ryzyko znacznie mniejsze.

  • Pij wodę z butelki

    Kolejny krokiem ku bezpieczeństwu jest korzystanie tylko z butelkowanej wody pitnej. Najlepiej, jeśli będzie to woda znanego producenta, dzięki czemu będziesz mieć pewność, iż jest ona przebadana i czysta. Uważaj także na nieuczciwych sprzedawców, którzy często butelkują zwykłą wodę z kranu i sprzedają w sklepach jako wodę mineralną. Wbrew pozorom założenie nienaruszonej nakrętki jest bajecznie proste.

  • Jedz w sprawdzonych miejscach

    Obserwuj, przy których restauracjach i jadłodajniach jest najwięcej osób. Będziesz wiedzieć, gdzie jest smacznie i bezpiecznie. Duża liczba klientów świadczy o tym, iż potrawy przygotowywane w danym miejscu dobrze smakują i potrafią przyciągnąć klientów, zaś to znów wpływa na duży obrót towaru, dzięki czemu nie może się on zepsuć, gdyż ciągle jest dostarczany nowy. Nie zrażaj się też dużymi kolejkami, a wręcz przeciwnie, wykorzystaj to dla siebie. Obserwuj, co jest najczęściej zamawiane przez klientów przed tobą i zamów to samo. Będziesz miał pewność, że zamawiasz sprawdzoną, smaczną i bezpieczną potrawę.

  • Pamiętaj o dezynfekcji

    Pamiętaj o dezynfekcji

    W niektórych krajach przepisy BHP nie są tak restrykcyjne jak w Polsce, dlatego zupełnie nie dziwią stragany pełne jedzenia, podczas gdy dookoła dużo zarazków i zanieczyszczeń. Może wygląda to dziwnie, lecz skoro to się utrzymuje, to oznacza, że ktoś z tego korzysta i nic mu nie jest. Nie musisz więc popadać w paranoję i możesz skosztować lokalnych przysmaków. Pamiętaj tylko, by spożyć to dokładnie tak samo jak tubylcy. Dla bezpieczeństwa możesz też zapić taką przekąskę „setką” wódki, która jak wiadomo bardzo dobrze dezynfekuje.

Popularne tagi
  • tymianek
  • bandaż elastyczny
  • podróż po okolicy
  • kleszcze
  • wiosna
  • tanie przeloty
  • bagaż
  • pszczoła
  • mrówki
  • woda z miętą
  • oscypek
  • odchudzanie na wakacjach
  • wycieczka w góry
  • komary
  • belgia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising