Zakumaj.pl

Jak zrobić grzane piwo na jesienny wieczór?

Wymagany czas: 20 min.
Jak zrobić grzane piwo na jesienny wieczór?

Gdy nadchodzą ciemne jesienne popołudnia i wieczory, a pogoda stopniowo pogarsza się, to znak, że trzeba zapewnić ciału coś na rozgrzewkę. Oczywiście miły koc oraz talerz pełen zupy jest korzystny, jednak prawdziwy smak jesieni zamknięty jest w grzanym piwie z dodatkami. Pełni ono nie tylko rolę ciepłego deseru do popijania, lecz również wpływa na zwiększenie odporności.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zrobienie piwa grzanego jest niezwykle proste, ale najpierw trzeba przygotować odpowiednie składniki, czyli:

    * 0,5 l piwa,

    * cynamon,

    * goździki,

    * miód płynny,

    * skórka pomarańczowa (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piwo – z butelki albo puszki – przelać do garnka. Lać należy w taki sposób, żeby wytworzyło się z niego jak najwięcej piany. Jeżeli wleje się je do garnka, a piany nie będzie lub będzie mało, wówczas pojawi się ona podczas gotowania, co może skutkować wykipieniem napoju z garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jeśli używa się przypraw całych, należy je rozgnieść w moździerzu. Jest to jednak dość zapomniane dzisiaj urządzenie, dlatego warto wykorzystać aromatyczne przyprawy w proszku. Główki goździków można oderwać od łodyżek i zgnieść w rękach, wymieszać z cynamonem i wrzucić do piwa. Na końcu dodać odrobinę gałki muszkatołowej.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po dodaniu przypraw dodać do piwa również 2 łyżki miodu. Tak przygotowany garnek postawić na piecu i włączyć pod nim gaz, niewielki, żeby piwo nie wykipiało. Należy cały czas pilnować napoju, od czasu do czasu mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania się piwa. Jeśli tylko zacznie wrzeć, należy je natychmiast ściągnąć i zacząć rozlewać do kubków albo pękatych szklanek. Przed podaniem można ozdobić je dodatkowo laską cynamonu oraz kawałkiem jabłka ułożonym na brzegu szklanki. Tak przygotowane podawać i popijać – uwaga, bardzo rozgrzewa.