Zakumaj.pl

Jak zrobić świąteczne mojito nektarynkowe?

Wymagany czas: 15 min.
Jak zrobić świąteczne mojito nektarynkowe?

Nektarynki to przede wszystkim bardzo słodkie owoce, które można znaleźć w sklepach przede wszystkim latem, jednak zdarza się i później. Późniejsze owoce nie są już tak soczyste, dlatego ich jedzenie bez dodatków może być trochę kłopotliwe, niemniej nie oznacza to, że są nieprzydatne. Wręcz przeciwnie, stają się podstawą do zrobienia zaskakująco dobrego mojito.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest zebranie składników. Powinny one zawierać od razu kompletny zestaw produktów dobrej jakości, w tym:

    * 1 i 1/3 nektarynek pokrojonych,

    * 1/2 szklanki rumu,

    * 1/2 szklanki wody gazowanej,

    * 2 łyżki cukru,

    * 10 liści mięty.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pokrojone na kawałeczki nektarynki umieścić w dzbanku o szerokim dnie. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, choć można to zrobić.Limonkę sparzyć wrzątkiem, a po przestygnięciu skórki pokroić całość limonki na kawałki albo plasterki – wrzucić do dzbanka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dużą łyżką, najlepiej drewnianą z długą rączką, zacząć zgniatać wszystkie owoce, żeby zyskać z nich jak najwięcej soku. Z nektarynek może nie ujawnić się go za wiele, jednak z limonek można spodziewać się więcej, dlatego należy uciskać do wydobycia praktycznie całego płynu z owocu. Dopiero wtedy dodać cukier oraz rum.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po dodaniu cukru oraz wody do dzbanka wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, żeby składniki miały szansę połączyć się ze sobą. Odstawić dzbanek na chwilę i przygotować szklanki. Powinny być smukłe i wysokie, gdyż w takich mojito prezentuje się szczególnie dobrze. Uzupełnić je do połowy kostkami lodu, po czym rozlać równo mojito, jednak nie dopełniając nim do końca szklanki. Przynajmniej 1/4 od krawędzi powinna być wolna, w to miejsce należy wlać wodę gazowaną. Udekorować każdą szklankę listkami mięty oraz kolorową słomką, po czym z dumą podawać egzotyczny przysmak, idealny o każdej porze roku.