Zakumaj.pl

Jak zrobić kutię na Wigilię?

Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Jak zrobić kutię na Wigilię?

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz polskiej kuchni kresowej, coraz bardziej zapominana w naszych domach. Jeżeli nigdy jej nie przygotowywałaś i co najważniejsze nie miałaś w ustach, w tym roku czas to zmienić. Kutię je się jako deser na koniec kolacji wigilijnej, by rozkoszować się jej nietuzinkowym i oryginalnym smakiem. Podczas jej przygotowywania, które w gruncie rzeczy nie jest trudne, pamiętaj o kolejności. Kutię przygotowuje się z pszenicy, istnieje również możliwość zmiany tego składnika na kaszę jęczmienną lub ryż tak, jak jest ona przygotowywana na Białorusi.

  • Przygotowanie pszenicy

    Pszenicę musisz namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej dzień przed Wigilią, by dobrze zmiękła. Następnego dnia będziesz musiała zalać ją około 2 litrami wrzątku i gotować przez godzinę na małym ogniu. Następnie trzeba ją odcedzić i wysuszyć.Pszenica dostępna na obecnym rynku jest już otarta mechanicznie i gotowa do użycia. Dawniej twardą łuskę, którą otoczone jest ziarno pszeniczne, trzeba było usuwać samemu, obtłukując pałką ziarna.

  • Przygotowanie maku

    Przygotowanie maku

    Mak wypłucz i zalej wrzątkiem. Zagotuj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odcedź go i zmiel 2 – 3 razy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.

  • Rodzynki i orzechy

    Rodzynki i orzechy

    Kolejny składnik kutii to rodzynki. Je również musisz namoczyć we wrzątku przez około 15 minut. Następnie odcedź je dokładnie. Orzechy włóż do rozgrzanego piekarnika i lekko podpraż. Kolejno drobno je posiekaj.

  • Mieszanie składników kutii

    Kolejno wymieszaj pszenicę z makiem, dodaj rodzynki, orzechy i miód. Całość wymieszaj. Kutia gotowa! Wśród składników nowoczesnej kutii mogą znaleźć się również migdały, kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej, a tradycyjny wigilijny deser można na koniec polać mlekiem lub śmietanką.

Czego potrzebujesz:

500 g pszenicy

400 g maku

200 g miodu

100 g rodzynek

po 100 g orzechów włoskich i laskowych

500 g pszenicy 400 g maku 200 g miodu 100 g rodzynek po 100 g orzechów włoskich i laskowych