Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić kutię na Wigilię?

Opiekun artykułu: martynka
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Jak zrobić kutię na Wigilię?

Jak zrobić kutię na Wigilię?

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz polskiej kuchni kresowej, coraz bardziej zapominana w naszych domach. Jeżeli nigdy jej nie przygotowywałaś i co najważniejsze nie miałaś w ustach, w tym roku czas to zmienić. Kutię je się jako deser na koniec kolacji wigilijnej, by rozkoszować się jej nietuzinkowym i oryginalnym smakiem. Podczas jej przygotowywania, które w gruncie rzeczy nie jest trudne, pamiętaj o kolejności. Kutię przygotowuje się z pszenicy, istnieje również możliwość zmiany tego składnika na kaszę jęczmienną lub ryż tak, jak jest ona przygotowywana na Białorusi.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

500 g pszenicy

400 g maku

200 g miodu

100 g rodzynek

po 100 g orzechów włoskich i laskowych

500 g pszenicy 400 g maku 200 g miodu 100 g rodzynek po 100 g orzechów włoskich i laskowych