Zakumaj.pl

Jak zrobić ładne serwetki koktajlowe?

Jak zrobić ładne serwetki koktajlowe?

Nie zawsze na co dzień używa się serwetek, które dodają bardzo eleganckiego wyglądu każdej zastawie. Serwetki można kupić w sklepie, wybrać pasujący kolor albo wzorek, jednak żeby było podwójnie interesująco, warto wykonać je samodzielnie. Nie trzeba mieć przy tym niezwykłych zdolności krawieckich, a jedynie materiał, pomysł i wzór, który podpowiadamy poniżej.

  • Jakie rzeczy są niezbędne?

    Jakie rzeczy są niezbędne?

    Zacząć trzeba od zebrania niezbędnych do powstania serwetki elementów, wśród których powinny znaleźć się:

    * materiał ozdobny,

    * kreda,

    * nożyczki,

    * metr krawiecki,

    * nici,

    * igła,

    * żelazko.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Materiał rozłożyć płasko na stole. Następnie przy pomocy kredy rozpocząć rysowanie kwadratów o boku 35 cm. Po wyrysowaniu należy wyciąć wszystkie, równo po narysowanej wcześniej linii. Dokładne wycięcie jest bardzo ważne, żeby serwetki wyglądały estetycznie.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Wszystkie wycięte kwadraty położyć przed sobą. Każdy z nich podwinąć ze wszystkich boków na szerokość 1,5 cm. Tak zagięte brzegi zaprasować, po czym podwinąć boki znów o 1,5 cm – ponownie zaprasować dokładnie, żeby nic nie odstawało. Dopiero po drugim zaprasowaniu rozłożyć kwadraty do pierwotnego kształtu. Przyciąć lekko wszystkie rogi materiału.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Po raz drugi podwinąć boki kwadratów na lewą stronę o 1,5 cm, a następnie złożyć je do środka, lecz już prawą stroną. Po uzyskaniu nowego wyglądu kwadratu przeszyć rogi pod kątem 45 stopni przy pomocy nitki i igły. Powstałe szwy zaprasować, a nadmiar materiału odciąć.

  • Etap czwarty

    Po przeszyciu jednego złożenia, ponownie złożyć na lewą stronę o kolejne 1,5 cm. Przeszyć tak jak poprzednio i zaprasować. Serwetkę wykonaną w taki sposób można dodatkowo ozdobić, np. haftem albo koronką. Gdy będzie już ostatecznie gotowa, położyć na stole po jednej dla każdego gościa.