Zakumaj.pl

Jak zrobić porządki w kuchni?

Jak zrobić porządki w kuchni?

Utrzymanie porządku w kuchni jest bardzo ważne. W tym pomieszczeniu przechowujemy żywność, przygotowujemy posiłki i spożywamy je. Tu gromadzimy i segregujemy odpady. Tak więc kuchnia powinna być i czysta, i estetyczna. Jak to osiągnąć, dowiesz się z tego artykułu.

  • Przechowywanie

    W kuchni przechowujemy bardzo wiele rzeczy. Przede wszystkim żywność, naczynia i sprzęt kuchenny, ale także inne przedmioty, na przykład narzędzia, tekstylia kuchenne, maty na stół, przetwory w słoikach, świece, środki czystości. Należy zadbać o to, by każda rzecz miała swoje stałe miejsce i odpowiednio zaplanować sposób jej przechowywania. Można odpowiednio dobrać meble kuchenne (szafki ze specjalnymi koszami, relingi na ściany) lub wstawić do posiadanych szafek różne przydatne pojemniki. Kuchnia nie powinna być zagracona, nie ustawiamy różnych rzeczy po kątach na podłodze i nie zastawiamy sprzętami blatu kuchennego. Bardzo ważne jest, by właściwie rozwiązać segregację odpadów i jak najczęściej wyrzucać śmieci. Odpadki rozkładające się w pojemniku przez kilka dni są źródłem zarazków i brzydkich zapachów.

  • Codzienne sprzątanie kuchni

    Codziennie należy uporządkować i odłożyć na miejsce wszystkie rzeczy w kuchni. Myjemy naczynia lub wkładamy je do zmywarki. Naczynia umyte wycieramy do sucha i chowamy do szafek. Chowamy do lodówki jedzenie, która pozostało na przykład z obiadu. Przecieramy starannie blaty kuchenne i fronty szafek, jeżeli się pobrudziły. Czyścimy płytę kuchenki, nie pozostawiamy na niej okruchów i plam. Opłukujemy zlew, jeżeli jest to zlew stalowy, wycieramy ściereczką do sucha. Wyrzucamy śmieci, zamiatamy podłogę i ewentualnie zmywamy plamy. Odwieszamy ściereczki do wysuszenia.

  • Sprzątanie kuchni

    Sprzątanie kuchni

    Kuchnię, tak jak i całe mieszkanie, należy dokładnie sprzątnąć raz w tygodniu. Myjemy wtedy starannie blaty kuchenne, zlew, fronty szafek, drzwi od lodówki. Porządkujemy szafkę pod zlewem, czyścimy i dezynfekujemy pojemniki na odpady. Udrażniamy odpływ zlewu, jeżeli jest taka potrzeba. Można to zrobić za pomocą sody i octu. Czyścimy piekarnik, na przykład za pomocą papki z sody oczyszczonej i gorącej wody, ewentualnie z dodatkiem soli. Wymieniamy kuchenne ściereczki, zmywaki i ręczniki na świeże. Na koniec odkurzamy i zmywamy podłogę.

  • Jak dbać o lodówkę?

    Jak dbać o lodówkę?

    Nie jest dobrze, gdy w lodówce jest brudno, leżą w niej okruchy żywności, a po otwarciu drzwi czujemy nieładny zapach. O lodówkę trzeba starannie dbać. Na co dzień staramy się nie dopuszczać do powstania zabrudzeń, a jeśli coś się wyleje, szybko wycieramy to ściereczką. Nie wkładajmy do lodówki brudnych, zapiaszczonych warzyw. Nie przechowujmy luzem żywności o intensywnym zapachu, na przykład kiszonych ogórków czy kapusty albo serów. Przechowujmy je w odpowiednich pojemnikach. Jeżeli w lodówce rozmrażasz mięso czy ryby, dopilnuj, by sok nie wyciekał na półki poniżej. Jest to bardzo niehigieniczne, brudzi lodówkę, a poza tym mogą w tym płynie być groźne bakterie. Co najmniej raz w tygodniu sprawdzaj stan i termin przydatności do spożycia przechowywanej żywności. Usuwaj produkty przeterminowane bądź zepsute. Raz na pewien czas należy lodówkę umyć, najlepiej wodą z octem i płynem do mycia naczyń. Wyłączamy urządzenie z sieci, wyjmujemy żywność i wszystkie półeczki, myjemy wnętrze i wyposażenie, płuczemy czystą wodą i wycieramy do sucha. Po chwili, kiedy lodówka po włączeniu z powrotem się ochłodzi, wkładamy produkty. Jeśli będziesz dbał o lodówkę, nigdy nie będzie w niej brzydkiego zapachu.