Advertising
Zakumaj.pl

Nietypowe sposoby na zastosowanie soli na co dzień

Opiekun artykułu: justk
Nietypowe sposoby na zastosowanie soli na co dzień

Nietypowe sposoby na zastosowanie soli na co dzień

Sól zazwyczaj kojarzy się nam z jednym z najpopularniejszych środków spożywczych, bez którego nie powstałaby żadna potrawa w naszej kuchni. Jednak istnieje także kilka innych sposobów na zastosowanie tego składnika w codziennym życiu. Co ciekawe, badania naukowe dowiodły, że sól wykorzystać można na czternaście tysięcy sposobów. W niniejszym artykule nie znajdziemy ich oczywiście aż tylu, ale przedstawione zostaną tutaj najciekawsze z nich. Aby je poznać i zastosować, przeczytaj dokładnie poniższy tekst.

Advertising
Advertising
  • Sól pomoże Ci sprawdzić, czy jajka są świeże, dobrze je ugotować lub ubić

    Sól pomoże Ci sprawdzić, czy jajka są świeże, dobrze je ugotować lub ubić

    Napełnij szklankę wodą do połowy, a następnie dodaj do niej dwie łyżeczki soli. Tak otrzymaną miksturę dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do niej jajko. Jeśli jest ono świeże – zatonie. Jeśli natomiast jest stare, utrzyma się na powierzchni. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ im jajko jest starsze, tym większy ma w środku pęcherzyk powietrza, a ten z kolei unosi je na powierzchni. Jest to więc doskonały sygnał to tego, żeby wstrzymać się ze spożyciem takiego jajka. Sól przyda się także w szybszym ugotowaniu jajek, ponieważ jej zawartość w wodzie podnosi temperaturę. Dlatego też warto wsypać łyżeczkę soli do wrzątku, gdy wkładamy w niego jajka, a wówczas szybciej się one zetną. Jeśli natomiast podczas pieczenia ciasta dodamy odrobinę soli do białek, o wiele szybciej ubiją się nam one na sztywną masę.

  • Jak utrzymać świeżość owoców, zrobić idealny lukier i obrać orzechy

    Jak utrzymać świeżość owoców, zrobić idealny lukier i obrać orzechy

    Jak wiemy, jabłka i gruszki tuż po przekrojeniu robią się brązowe. Aby temu zapobiec i zahamować ten proces, wystarczy skropić powierzchnię przekrojonego owocu słoną wodą. Sól ułatwi nam także obranie ze skórek orzechów włoskich. Po wyłupaniu ich z łupinek, zamoczmy je w lekko osolonej wodzie, a skórka odejdzie z nich z łatwością. Sól znajdzie swoje zastosowanie także w przygotowywaniu lukru – choć kojarzy się on nam raczej ze słodkim smakiem, jeśli jednak dodamy do niego odrobinę soli, nie będzie on krystalizował zbyt szybko. Jeśli nie masz w tym wypadku przekonania do działania soli, podobny efekt osiągniesz, dodając kilka kropel soku z cytryny.

  • Inne nietypowe zastosowania

    Inne nietypowe zastosowania

    Sól pomoże Ci usunąć z dłoni brzydkie zapachy, np. po cebuli czy czosnku. Wystarczy po umyciu przetrzeć je drobinkami soli, a następnie wetrzeć w nie krem, jak zwykle. Lubisz jeść sery? Jeśli nie chcesz, aby Twoje ulubione szybko spleśniały, owiń je w lodówce ręcznikiem papierowym nasączonym uprzednio w słonej wodzie. Sól wciąga wilgoć! Jeśli natomiast podczas pieczenia coś Ci się wyleje z blachy lub foremki na dno piekarnika, nasyp w to miejsce nieco soli. Zapobiegnie ona wydzielaniu się w tym miejscu brzydkiego zapachu spalenizny. Solą posypać możesz także palący się na patelni tłuszcz. To pierwszy środek, który powinnaś zastosować w wypadku takiego zdarzenia. Warto więc woreczek z solą trzymać w pobliżu kuchenki.

Popularne tagi
  • czyszczenie żelazka
  • sztywna piana
  • obuwie zamszowe
  • domowy odświeżacz powietrza
  • czyszczenie pastą do zębów
  • zastosowanie amoniaku
  • użycie soli w domu
  • zadbany ekran
  • patyczki ratanowe
  • siateczki
  • jak sprzątnąć kuchnię domowymi środkami
  • dym papierosowy
  • czyszczenie baterii
  • czyszczenie octem
  • prace plastyczne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising