Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na Margaritę truskawkowo-bananową

Opiekun artykułu: barbaska
Wymagany czas: 10 min.
Prosty sposób na Margaritę truskawkowo-bananową

Prosty sposób na Margaritę truskawkowo-bananową

Pora na dobre drinki urozmaicające popołudnie z przyjaciółką lub przyjęcie w szerszym gronie jest zawsze. Lato, wiosna, jesień, zima – zawsze można napić się czegoś wyjątkowego o smaku truskawek i bananów. Oba owoce mogą pomóc w uzyskaniu orzeźwiającej Margarity, która kojarzy się jedynie z przyjemnością. Nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Aby wykonać aż 3 porcje Margarity, potrzebny jest zestaw ściśle określonych składników, wśród których powinny znaleźć się:
    * 1 banan,
    * 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone),
    * 3 łyżki triple sec,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 1/2 szklanki + 1 łyżka tequili,
    * 1 szklanka kruszonego lodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Truskawki, jeśli są świeże, pozbawić szypułek oraz dokładnie umyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu. Banany pozbawić skórki oraz również pokroić na cienkie plasterki, dodając do truskawek. Pełen talerz włożyć do zamrażalnika – zamiast talerza można użyć plastikowego pojemnika – na 1 godzinę. Jeśli używa się mrożonych truskawek, można zmrozić dodatkowo tylko banana.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy owoce są już bardzo mocno zmrożone, można wyjąć je z zamrażalnika. Mrożone banany są pyszne, jednak nie należy podjadać za wiele, jeśli chce się wyczuwać ich smak w Margaricie. Wszystkie owoce wrzucić do blendera, a następnie dodać pozostałe składniki, łącznie z kruszonym lodem. Warto pamiętać, że sok z cytryny powinien być świeżo wyciśnięty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową Margaritę przelać do kieliszków – szerokich z wyższymi brzegami. Dobrze jest schłodzić je przed uzupełnieniem o napój. Dla ozdoby można ich brzegi pokryć cukrem, jednak nie jest to konieczne. Przed podaniem Margaritę udekorować plasterkiem cytryny albo limonki bądź skórką z któregoś z tych owoców. Następnie podawać i popijać, z chęcią na kolejną porcję. Na zdrowie!

Popularne tagi
  • wódka warzywna
  • ananas
  • koktajl czekoladowo-rumowy
  • forma silikonowa
  • brazylia
  • wino czerwone
  • napój ananasowy
  • napój energetyczny
  • przepis na drinka french 75
  • wódka żołądkowa gorzka
  • mai tai
  • lody śmietankowe
  • nalewka z imbiru
  • likier
  • mojito jagodowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising