Advertising
Zakumaj.pl

Domowy płyn antyseptyczny na bazie ziół

Opiekun artykułu: vegoku
Domowy płyn antyseptyczny na bazie ziół

Domowy płyn antyseptyczny na bazie ziół

Płyn antyseptyczny to coś, co powinno znaleźć się w każdej łazience. Dzięki niemu można zwalczyć lub zmniejszyć możliwość wystąpienia próchnicy w jamie ustnej. Dodatkowo płyn pozwala na zabicie bakterii w ustach i nie dopuszcza do rozwoju chorób. Jeżeli nie chce się korzystać z kupnych specyfików, można wykonać taki płyn samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Przygotowanie płynu antyseptycznego na bazie ziół wymaga jedynie zebrania odpowiednich składników. Należą do nich:
    * 0,5 wody destylowanej,
    * 1 łyżeczka suszonych liści mięty,
    * 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego,
    * 1 łyżeczka anyżku,
    * butelka do przechowywania płynu.
    Wszystkie składniki można z powodzeniem zakupić we własnym domu. Zdarza się również posiadać je we własnej szafce, więc warto to wykorzystać nie tylko do przygotowania herbaty.

  • Krok pierwszy

    Butelkę, w której będzie znajdował się płyn, wyparzyć, żeby nie znalazły się w niej żadne nieczystości, które mogłyby powodować choroby. Można również podzielić płyn na mniejsze buteleczki, dzięki czemu łatwiej będzie brać je ze sobą i używać nawet w pracy albo podczas wyjazdu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę destylowaną zagotować, najlepiej w garnku. Wszystkie zioła wrzucić do miski albo do dzbanka. Gdy woda zagotuje się, wtedy zalać zioła i przykryć naczynie. Pozostawić na 10 minut do naciągnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie odpowiedniego czasu przecedzić zioła przez sitko o drobnych oczkach albo przez gazę. Poczekać, aż płyn całkowicie się ostudzi, a następnie przelać go butelki albo do buteleczek i zakręcić. Używać codziennie.

  • Przydatny płyn

    Przydatny płyn

    Domowy płyn antyseptyczny ma wiele zalet. Przede wszystkim jest łagodniejszy i ma znacznie ładniejszy zapach w porównaniu z kupnymi specyfikami. Doskonale oczyszcza jamę ustną, zapobiega próchnicy i sprawia, że oddech jest świeży.

    Najlepiej wykorzystać go przez tydzień, po czym przygotować nową porcję.

Popularne tagi
  • słoik
  • sadzonki sałaty
  • pielęgnacja rozmarynu
  • jak pielęgnować bazylię
  • uprawa oregano
  • witaminy
  • pielęgnacja pomidorów
  • nasiona warzyw
  • sadzenie kalafiora
  • napar z bratka
  • potrawy mięsne
  • ziarno
  • zielarstwo
  • pielęgnacja kapusty
  • sadzonki ziół
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising