Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na waniliowe naleśniki ze słodkimi dodatkami

Opiekun artykułu: stanik
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na waniliowe naleśniki ze słodkimi dodatkami

Przepis na waniliowe naleśniki ze słodkimi dodatkami

Codzienne przygotowywanie na śniadania tych samych kanapek z wędliną, żółtym serem czy kremem czekoladowym kiedyś się w końcu znudzi, nieważne, jak dobrej jakości oraz smaczne byłyby te produkty. Czasami po prostu potrzeba urozmaicenia, także w kuchni. Takim dobrym urozmaiceniem śniadaniowym z pewnością są naleśniki przygotowywane na słodko. Potrafią mieć one wiele odsłon, począwszy już od samego ciasta, którego smak można podkręcić kawą, czekoladą, sokiem pomarańczowym, a skończywszy na dodatkach, które mogą łączyć się w wiele kulinarnych par, dając pyszne efekty. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i delikatne naleśniki o smaku waniliowym z dodatkiem brzoskwiń z zalewy oraz bitej śmietany. Nie musisz mieć świeżych owoców, żeby do swojego jadłospisu wprowadzić trochę słodyczy i słońca lata. Do dzieła!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 czubate szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

2 puszki brzoskwiń

250 ml kremówki

1 śmietan-fix

2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 2 puszki brzoskwiń 250 ml kremówki 1 śmietan-fix
  • Przygotowanie waniliowego ciasta naleśnikowego

    Dodanie naleśnikowego smaku do zwykłego ciasta naleśnikowego jest banalnie proste. Do miski wbij dwa jajka i lekko je rozkłóć za pomocą widelca lub trzepaczki. Potem dodaj mleko oraz wodę mineralną gazowaną, olej, a na końcu łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość wymieszaj ze sobą bardzo dobrze za pomocą trzepaczki albo miksera. Potem dodaj do mokrych składników przesianą mąkę pszenną (możesz ją przesiać nawet za pomocą sitka), proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli nadal powinno być „lejące”. Ciasto musi odpocząć przez pół godziny.

  • Smażenie naleśników

    Smażenie naleśników

    Kluczem do dobrego usmażenia naleśników jest patelnia, która nie przypala wszystkiego od razu i która jest bardzo dobrze nagrzana. Wybierz więc dobre naczynie do smażenia i rozgrzej je dokładnie. Potem wlewaj po małej chochelce ciasta na patelnię i odczekaj kilka chwil, aż zarumieni się z jednej strony, a na brzegu zacznie być chrupiące. Odwróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze chwilę, potem zdejmij z patelni. Powtarzaj tę czynność do skończenia się ciasta.

  • Nadzienie

    Samo nadzienie w tym przepisie jest bajecznie proste, gdyż składa się tylko i wyłącznie z brzoskwiń. Musisz je jednak najpierw odcedzić z zalewy na durszlaku lub sitku, a następnie pokroić je w cienkie paski, półksiężyce. I nadzienie gotowe!

  • Przygotowanie bitej śmietany

    Do miksera wlej śmietanę kremówkę i dodaj tak zwanego śmietan-fixa. Następnie zacznij ubijać śmietanę, mieszając mikserem tylko w jedną stronę. Po kilku chwilach dodaj łyżkę cukru i mieszaj dalej, aż śmietana będzie bardzo dobrze ubita.

  • Składanie naleśników

    Składanie naleśników

    Każdy z naleśników rozłóż na desce i ułóż na jednej części plasterki brzoskwiń. Potem zawiń go w trójkąt i zrób na nim kleksa z bitej śmietany. Powtórz to z każdym naleśnikiem. Naleśniki możesz na koniec skropić zalewą z puszek po brzoskwiniach. Smacznego!

Popularne tagi
  • walentynki
  • woda mineralna
  • placki na śniadanie
  • bita śmietana
  • przepis na naleśniki z dynią
  • sok malinowy
  • woda
  • śniadanie na słodko
  • kandyzowane orzechy włoskie
  • deser
  • sposób odżywiania
  • pomarańcza
  • ukochana
  • dziecko
  • zasady odżywiania
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising