Advertising
Zakumaj.pl

Regenerująca maseczka do włosów z awokado

Opiekun artykułu: aglo
Regenerująca maseczka do włosów z awokado

Regenerująca maseczka do włosów z awokado

Włosy potrzebują dobrego odżywienia o każdej porze roku. Jednak zima jest szczególną porą, kiedy dostarcza się ciału o wiele mniej składników mineralnych i witamin, co wpływa na wygląd fryzury. Włosy mogą stać się suche, łamliwe i matowe. Żeby tego uniknąć, warto raz w tygodniu zapewnić im zastrzyk składników odżywczych w postaci maseczki regeneracyjnej z awokado.

Advertising
Advertising
  • Właściwości awokado

    Właściwości awokado

    Awokado jest owocem egzotycznym, który jest dostępny w sklepach praktycznie przez cały rok. Warto z tego korzystać i kupować go w dużych ilościach, zarówno do jedzenia, jak i stosowania zewnętrznego, w postaci maseczek. Zielony, tłusty miąższ zawiera w sobie liczne składniki upiększające. Przede wszystkim jest to zestaw witamin A, C, E. Stanowią one silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się, odżywiają oraz nawilżają. Poza nimi w awokado znajduje się również potas, luteina oraz likopen, które nie tylko wspomagają oczy oraz krążenie, ale także odżywiają ciało.

  • Skład maseczki

    Skład maseczki

    Maseczka na włosy z awokado to idealny sposób, żeby zadbać o nie w jak najlepszy sposób i głęboko odżywić. Przynosi nawet lepsze efekty niż kupne kosmetyki. Do jej przygotowania potrzebne są:
    * 1 awokado,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki olejku do włosów (wedle uznania),
    * 1 łyżeczka gliceryny (opcjonalnie).
    Awokado nie jest szybko psującym się owocem, jednak ze względu na ilość składników odżywczych warto zadbać o to, aby było świeże. Najlepiej kupione tego samego dnia, kiedy chce się wykonać maseczkę.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Awokado należy przekroić na pół. Nie jest to trudne, wystarczy kroić nożem wokół pestki, aż przedzieli się je na dwie części. Miąższ z owocu wygrzebuje się łyżeczką i przekłada do miski, a następnie rozgniata widelcem. Dojrzały owoc jest miękki i łatwy w gnieceniu, więc czynność ta jest prosta i nie wymaga używania dodatkowego sprzętu.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Do zielonej papki należy dodać olejek oraz żółtko z jajka. Białko można później ubić i wykorzystać jako maseczkę do włosów. Wszystko wymieszać dokładnie na gładką masę, którą można swobodnie nałożyć na całą długość umytych włosów. Po posmarowaniu włosów maską najlepiej ukryć je pod czepkiem foliowym i pozostawić na 30 minut. Następnie dokładnie spłukać letnią wodą tak, aby na głowie nie zostały drobinki maseczki.

Popularne tagi
  • ubijanie jaj
  • atrakcyjny wygląd
  • rozprowadzanie olejku
  • szkodliwe substancje
  • przygotowanie maseczki cebulowej
  • zasady zdrowego odżywiania
  • preparaty do włosów
  • domowe sposoby na puszące się włosy
  • papryka
  • odżywka z awokado
  • maseczka nawilżająca
  • witamina c
  • mężczyzna
  • rozdwajające się końcówki
  • czapka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising