Advertising
Zakumaj.pl

Romantyczne babeczki walentynkowe

Opiekun artykułu: kargoo
Romantyczne babeczki walentynkowe

Romantyczne babeczki walentynkowe

Walentynki powinny być okazją do cieszenia się swoją obecnością i bliskością. Można to urozmaicić albo prezentem, albo kolacją, albo smacznymi babeczkami wykonanymi specjalnie z myślą o ukochanej osobie. Niewielkie babeczki nadają się idealnie na deser, ponieważ są niewielkie, można zjeść je bez obciążania żołądka oraz tematycznie ozdobić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie walentynkowych babeczek wymaga odpowiednich składników. Im są świeższe, tym lepiej dla deseru, ponieważ będzie bardziej pulchny i lepiej wyrośnięty. Aby otrzymać 6 – 8 babeczek, trzeba posiadać:
    * 100 g mąki,
    * 50 g cukru,
    * 50 g gorzkiej czekolady,
    * 15 g masła,
    * 1 jajko,
    * 100 ml mleka,
    * 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 łyżkę gorzkiego kakao.
     Ponadto należy zaopatrzyć się w składniki, z których wykonany zostanie krem, czyli:
    * 150 ml śmietanki 30%,
    * 2 łyżeczki cukru pudru,
    * barwnik różowy lub czerwony.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Na początku w misce należy wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie w garnku połączyć ze sobą mleko, czekoladę i masło. Podgrzewać całość na małym ogniu aż do połączenia się wszystkich składników, po czym dodać jajko i znowu mieszać. Zdjąć z pieca, po czym mieszając mikserem, dodawać stopniowo suche składniki. Gdy masa będzie gładka i bez grudek, można zakończyć mieszanie, a następnie wypełnić masą przygotowane wcześniej papilotki do babeczek do połowy ich wysokości.

  • Etap drugi

    Babeczki powinny piec się 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ich upieczeniu należy odstawić je do ostudzenia, po czym ściąć każdą na wysokości papilotki. W odciętych częściach, na samym środku wyciąć wzorek w kształcie serduszka. Można do tego użyć małej foremki do ciastek.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę, dodać do niej cukier puder, a następnie barwnik spożywczy. Jeżeli nie chce się używać składników chemicznych, można wykorzystać sok malinowy, który zabarwi masę na różowo. Krem przełożyć do szprycy do nakładania kremów, a następnie wycisnąć na babeczkę. Przykryć ją częścią z serduszkiem, po czym uzupełnić serduszko kremem. Babeczki można przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.

Popularne tagi
  • serce na patyku
  • afrodyzjak
  • dekorowanie
  • aromat waniliowy
  • romantyczna lektura
  • mąka pszenna
  • prażone migdały
  • kąpiel dla par
  • drzwi
  • nieudany prezent dla mężczyzny
  • pomysł na ozdobę
  • signielka
  • klucz z tektury
  • czekolada
  • stara gazeta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising