Zakumaj.pl

Skuteczne sposoby obniżenia poziomu cholesterolu

Skuteczne sposoby obniżenia poziomu cholesterolu

Problemy z cholesterolem wydają się problemem osób po 50. roku życia, jednak nie jest to prawda. Owszem, z biegiem lat łatwiej o pojawienie się schorzeń związanych z układem krwionośnym, jednak obecnie w każdym wieku można mieć wyższy cholesterol, niż jest to konieczne. Aby nie powodowało to problemów w przyszłości, należy zacząć go szybko zbijać. Zanim zacznie się brać tabletki, można wypróbować skuteczne naturalne sposoby.

  • Aktywność fizyczna

    Aktywność fizyczna

    Zdrowe odżywianie i jedzenie odpowiednich produktów jest jednym ze sposobów walki z cholesterolem, lecz równie istotny jest ruch. Poprawia on stan naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie ciała, wzmacnia serce oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Nie trzeba koniecznie codziennie chodzić na siłownię, warto znaleźć taką aktywność, która sprawia przyjemność. Jeżeli nie ma się ulubionego sportu, w zupełności wystarczy 30 – 40 minut spaceru.

  • Ryby w diecie

    Ryby w diecie

    Ryby oraz owoce morza są polecane w każdej diecie, jednak w diecie osób walczących z wysokim cholesterolem szczególnie. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są pomocne w redukowaniu złego cholesterolu. Jednak żeby osiągnąć dobre efekty, trzeba wybierać odpowiednie ryby, najlepiej morskie – makrele, śledzie, tuńczyka, dorsza. Najlepsze efekty osiąga się, jedząc je przynajmniej 2 razy w tygodniu, lecz im więcej, tym lepiej.

  • Ograniczenie mięsa

    Ograniczenie mięsa

    Osoby zmagające się z cholesterolem powinny zdawać sobie sprawę, że występuje on tylko w produktach zwierzęcych. W roślinnych nie ma go wcale, nawet jeżeli roślina jest tłusta. W związku z tym, walcząc z podwyższonym cholesterolem, trzeba ograniczyć spożywane produkty mięsne. Czerwone mięso oraz boczek powinny być wykluczone z diety. Inne rodzaje najlepiej zmienić na mięso drobiowe albo indycze, jednak jego przygotowanie powinno przebiegać według ściśle określonych zasad. Należy zrezygnować z pieczenia i smażenia go na głębokim tłuszczu w panierce. Lepiej zacząć gotować je lub grillować z minimalną ilością tłuszczu, najlepiej oliwy z oliwek.

  • Niezbędna witamina C

    Witamina C jest wyjątkowa dla całego organizmu. Nie tylko poprawia kondycję układu odpornościowego, ale również wzmacnia naczynia krwionośne oraz pozwala na obniżenie złego cholesterolu. Najlepiej dostarczać ją w sposób naturalny, czyli z jedzeniem. Jest jej bardzo dużo w zielonych warzywach – w sałacie, brokułach, karczochach – oraz w licznych owocach, zwłaszcza w truskawkach, aronii i czarnej porzeczce, która jest składnikiem wielu leków na zbijanie cholesterolu.

  • Sok żurawinowy

    Sok żurawinowy

    Do diety obniżającej poziom złego cholesterolu warto włączyć sok żurawinowy. Ma on wiele istotnych zalet, jednak szczególną jest poprawa ilości dobrego cholesterolu, zmniejszanie poziomu złego oraz poprawa działania układu moczowego. Dla osiągnięcia dobrych efektów należy pić go 2 – 3 razy dziennie.