Zakumaj.pl

Skuteczny krem do rąk dla skóry wrażliwej

5.0 (razem głosów: 1)
Skuteczny krem do rąk dla skóry wrażliwej

Wrażliwa skóra, zarówno twarzy, jak i dłoni w czasie przedwiośnia jest narażona na liczne urazy. Zanieczyszczenia atmosferyczne, zmiany pogody, zmiany temperatur, wszystko to powoduje, że staje się zaczerwieniona, szorstka, a czasami nawet pęka lub pojawiają się na niej plamy. Żeby tego uniknąć i zabezpieczyć cerę, trzeba stosować kremy do rąk – kupne albo domowej roboty.

  • Składniki na domowy krem

    Składniki na domowy krem

    Przygotowywanie kosmetyków w domu cieszy się coraz większą popularnością. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ ma wiele zalet. Można dodać takie składniki, jakie lubi się najbardziej, a do tego w znacznie większej ilości niż spotyka się w kupnych produktach. Dzięki temu odżywianie i nawilżanie rąk lub całego ciała jest skuteczniejsze. Domowy krem do rąk posiada właśnie takie zalety – więcej składników i lepsza pielęgnacja oraz zabezpieczenie delikatnej skóry. Do przygotowania dobrego kosmetyku niezbędne są:
    * 250 ml olejku z migdałów,
    * 180 ml wody mineralnej,
    * 120 ml oleju z awokado,
    * 5 ml olejku eterycznego (dowolny zapach),
    * 90 g wosku pszczelego,
    * 1 – 2 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie).
    Warto przygotować również niewielki słoiczek na krem. Jeśli przygotuje się kilka małych, ozdobnych, będzie można podarować jeden lub dwa najlepszej przyjaciółce.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wosk pszczeli, olejek z migdałów i olejek z awokado należy umieścić w garnku. Najlepiej, aby miał on grube dno, ponieważ łączenie składników może trochę potrwać. Włączyć mały gaz i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać wszystkie elementy do momentu, gdy wosk całkowicie się rozpuści.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wodę mineralną należy podgrzać w osobnym rondlu, ale nie doprowadzać do wrzenia. Gdy jest już ciepła, trzeba powoli dodawać ją do olejków z woskiem, cały czas mieszając i uważając, żeby nie pochlapać rąk ani innej części ciała gorącym olejkiem. Po połączeniu się wszystkich elementów można zdjąć garnek z palnika, jednak nie przestawać mieszać, póki całość nie będzie miała temperatury 37 stopni Celsjusza.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do otrzymanej masy można dolać olejek eteryczny o wybranym zapachu oraz barwnik spożywczy, jeżeli chce się go użyć. Dzięki niemu krem będzie miał pastelowy kolor, zamiast białego lub żółtawego, w zależności od tego, jaki kolor wosku się posiada. Po dodaniu dodatkowych składników cały czas intensywnie mieszać, póki krem jest jeszcze ciepły. Jeżeli zastygnie zbyt wcześnie, wtedy olej oddzieli się od reszty. Zanim zacznie zastygać, przelać do słoika lub słoików. Poczekać, aż ostygnie całkowicie i korzystać.