Zakumaj.pl

Romantyczne muffiny na walentynki

5.0 (razem głosów: 1)
Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Romantyczne muffiny na walentynki

Ładnie ozdobione, podane na eleganckim talerzu lub zapakowane w folię muffinki mogą być dobrym prezentem na walentynki dla każdego, kto lubi słodycze. Nie są trudne do przygotowania, jednak wymagają odrobiny czasu, który warto poświęcić, chcąc zrobić przyjemność ukochanej osobie.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby babeczki wyszły pyszne i miękkie, potrzebne są odpowiednie składniki. Jest ich sporo, chociaż łatwo znaleźć je w każdym sklepie. Niezbędne są:
    * 170 g masła,
    * 450 g cukru,
    * 450 g mąki pszennej,
    * 60 g kakao,
    * 2 żółtka,
    * 3 jaja,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 180 ml maślanki,
    * 180 ml śmietany 18%,
    * czerwony barwnik spożywczy.
    Przygotowane dzięki tym składnikom muffinki można podawać posypane jedynie cukrem pudrem, jednak lepiej smakują z kremem, do którego przygotowania niezbędne są:
    * 480 ml mleka,
    * 70 g mąki pszennej,
    * 450 g masła,
    * 450 g cukru,
    * szczypta soli,
    * 2 łyżeczki esencji waniliowej do pieczenia.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    W jednej misce należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej jajko i żółtka wymieszać ze sobą, a następnie powoli dodawać do masy z masłem i ucierać do momentu, aż będą tworzyły jedną, puszystą całość. Warto mieszać na tyle długo, żeby nie było widać drobinek cukru.

  • Drugi etap

    Suche składniki trzeba połączyć ze sobą, a w drugiej misce zmieszać razem śmietanę, maślankę oraz barwnik. Do masła powoli dodawać suche elementy i miksować przy pomocy robota kuchennego albo blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dołączyć masę z maślanki i znowu miksować. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, należy przelać ciasto do papilotek i włożyć do pieca na 25 – 30 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    W czasie gdy muffinki są w piekarniku, można rozpocząć przygotowanie kremu. Do garnka wlać mleko i wsypać mąkę, a następnie podgrzewać aż do momentu, gdy całość zacznie przypominać budyń. Odstawić do ostygnięcia, po czym dokładać kolejne składniki – cukier puder oraz mleko, kawałek po kawałku – i ucierać je na najmniejszej mocy miksera. Gotowy krem nakłada się na babeczki łyżką lub przy pomocy szprycy cukierniczej.