W jaki sposób czyścić ekspres do kawy?

W jaki sposób czyścić ekspres do kawy?
Ekspres do kawy wymaga czyszczenia tak samo, jak czajnik elektryczny. Im więcej się go użytkuje, tym więcej brudu się na nim osadza. Powoduje to, że raz na jakiś czas trzeba urządzić czyszczenie, które sprawi, że kawa będzie ponownie wyśmienita i zdrowa, bez żadnych brudnych dodatków.
Pierwszy krok
Aby dobrze i bezpiecznie wyczyścić ekspres, warto podążać za poszczególnymi krokami. Przede wszystkim przed przystąpieniem do pracy trzeba wyłączyć ekspres z prądu. Następnie wyjąć pojemnik na wodę oraz sitko przy zaparzaczu. Jeżeli ekspres posiada elementy do spieniania mleka, również je trzeba rozkręcić. Warto przy tym zerknąć do instrukcji obsługi, czy są tam informacje, jak skręcać i jak rozkręcać ekspres.
Drugi krok
Fragmenty spieniacza do mleka oraz sitka włożyć do miski z ciepłą wodą oraz dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki temu gromadzący się na nich brud rozpuści się.
Przy pomocy starej szczoteczki do zębów można usunąć zabrudzenia zarówno z elementów, które da się odczepić, jak i z wnętrza ekspresu, gdy nie można dotrzeć tam innym sposobem.
Trzeci krok
Miękką ściereczkę zwilżyć wodą i przetrzeć całą obudowę ekspresu. Następnie ścierką z mikrofibry wytrzeć wszystkie ścianki do sucha. Po wytarciu zarówno obudowy, jak i odczepionych wcześniej elementów można je znów włożyć na miejsce, upewniając się, że wszystko łączy się ze sobą w odpowiedni sposób.
Czwarty krok
Do pojemnika na wodę wlać ocet, tak żeby zapełnić go do połowy. Zamknąć niezbędne części i rozpocząć przygotowywanie octowego wywaru. Oczywiście nie do picia. Ocet pozwoli na usunięcie kamienia z wnętrza ekspresu, jak również z części, do których nie można się dostać. Octowe wyparzanie należy powtarzać aż do momentu, w którym skończy się ocet.
Piąty krok
Po wykorzystaniu octu ponownie umyć pojemnik, żeby pozbyć się przynajmniej części niezbyt przyjemnego zapachu. Po umyciu i wytarciu napełnić pojemnik wodą.Włączyć ekspres i teraz zamiast kubków z octem serwować kubki z gorącą wodą aż do momentu, kiedy drażniący, octowy zapach przestanie się unosić. Kiedy będzie już całkowicie niewyczuwalny, jest to znak, że czyszczenie ekspresu jest zakończone i można z powodzeniem rozpocząć przygotowywanie zwykłej kawy. Oczywiście ze spienionym mlekiem.