Zakumaj.pl

Sposób przyrządzenia napoju sangria

Sposób przyrządzenia napoju sangria

Sangria to napój pochodzący z Hiszpanii, lecz doceniany już nie tylko w Europie, ale i na świecie. Można zakupić go w sklepie, jednak po co, skoro można go wykonać samodzielnie? Dzięki temu jest znacznie lepszy, świeży i ma niepowtarzalny smak, przywodzący na myśl hiszpańskie klimaty. Stanowi idealny deser zarówno latem, jak i zimą.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować pyszny napój, niezbędne będą odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 750 ml czerwonego wina wytrawnego,
    * 1,5 szklanki rumu,
    * 1 szklanka soku pomarańczowego,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1 cytryna,
    * 1 limonka,
    * 1 pomarańcza.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Limonkę, pomarańczę oraz cytrynę umyć, a następnie bardzo dobrze schłodzić w lodówce. Tak samo postąpić z winem i sokiem pomarańczowym. Każdy z tych produktów powinien być bardzo zimny.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Schłodzone owoce pokroić w plasterki, po czym przełożyć je do dużego dzbanka, układając wszystkie na samym dnie. Zasypać wszystko cukrem oraz zalać rumem, a następnie włożyć do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu Sangria nabierze odpowiedniego smaku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wyjęciu dzbanka z lodówki drewnianą łyżką zgnieść lekko owoce, żeby puściły więcej soku. Dolać wino i sok pomarańczowy, po czym zamieszać całość. Jeżeli Sangria jest za mało słodka, można wsypać dodatkową porcję cukru.Podawać zaraz po przygotowaniu – latem z dodatkiem lodu, zimą bez niego. Na zdrowie!