Zakumaj.pl

Świąteczne śledzie w śmietanie – jak je przyrządzić?

Świąteczne śledzie w śmietanie – jak je przyrządzić?

Ryby to w wielu domach podstawowe dania świąteczne. Nie tylko karp na wigilijnej kolacji wchodzi w ich jadłospis, lecz również śledzie, przygotowane w różnorodny sposób, z przyprawą korzenną, w oleju, w occie albo w śmietanie. Szczególnym upodobaniem darzona jest ostatnia wersja, dlatego właśnie przepis na nią podajemy w poniższym artykule.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zanim przejdzie się do przyrządzania smacznej przekąski, konieczne jest zebranie niezbędnych składników spożywczych, w tym:
    * 0,5 kg filetów śledziowych,
    * 0,5 kg cebuli,
    * 2 jabłka,
    * 2 duże kubki śmietany,
    * sok z cytryny,
    * pieprz,
    * cukier.

  • Krok pierwszy

    Jabłka dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć wszystkie na tarce o średnich oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Śmietanę przelać do miski, dodać do niej jabłka i zamieszać. Cebulę pozbawić łupinek, posiekać na plasterki. Przełożyć ją do osobnej miski, posypać cukrem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok na 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane śledzie można przemyć lekko wodą, po czym pokroić na wygodne, nieduże kawałki. Przełożyć je do śmietany z jabłkami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do śledzi dodać cebulę oraz olej, który znajdował się w pojemniku ze śledziami. Wszystko razem delikatnie wymieszać, żeby ryby zostały obtoczone w białym kremie. Całość włożyć do lodówki na 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Warto zapamiętać:

Śledzie w śmietanie smakują doskonale zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami.