Sycące naleśniki z boczkiem

Sycące naleśniki z boczkiem
Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim daniem, pełnym dżemu, owoców albo białego sera z cukrem i śmietaną. Jednak nie każdemu odpowiada taki zestaw. Są osoby, które wolą dania na ostro lub na słono, bardziej wyraziste, z większą ilością kalorii. Nie oznacza to rezygnacji z naleśników, wystarczy jedynie odpowiednio je przygotować.
- Jakie składniki są niezbędne?  - Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, dzięki czemu jest to chętnie wykonywane danie, jednak aby się udało, potrzebne są odpowiednie składniki, czyli: 
 * 2 szklanki mąki pszennej,
 * 1 szklanka mleka,
 * 3/4 szklanki letniej wody,
 * 1 jajko,
 * 2 łyżki oleju,
 * 12 plastrów boczku,
 * szczypta soli.
 Należy również przygotować butelkę z dozownikiem w postaci dzióbka, np. po ketchupie lub margarynie w płynie.
- Pierwszy krok- Mleko wlać do miski, dodać jajko i szczyptę soli, po czym mikserem albo trzepaczką połączyć składniki w jednolitą całość. Wystarczy mieszać 5 minut, aby na powierzchni mleka pojawiła się lekka pianka. 
- Drugi krok  - Stopniowo dodawać do mleka mąkę, tworząc gęste ciasto. Dolać wodę, wymieszać, a na zakończenie wlać olej. Ciasto powinno być lejące się i żółte. Jeśli jest zbyt ciężkie, można dodać trochę wody. 
- Trzeci krok  - Plasterki boczku przysmażyć na posmarowanej olejem patelni. Mięso powinno zarumienić się dobrze z obu stron. Zdjąć je z patelni na talerz.Ciasto naleśnikowe przelać do butelki, a następnie wyciskać je na patelnię, tworząc podłużne kształty długości kawałków boczku. 
- Czwarty krok  - Na środek każdego naleśnika położyć plasterek boczku. Docisnąć i polać ciastem. Smażyć, aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Wtedy obrócić na drugą stronę i również przyrumienić. - Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej z dodatkiem ketchupu. Smacznego! 


















