Uprawa kawy w warunkach domowych – podstawowe zasady

Uprawa kawy w warunkach domowych – podstawowe zasady
Kawa arabska uprawiana dziś w różnych rejonach świata pochodzi z Afryki. Tę tropikalną roślinę można uprawiać w doniczkach – doskonale nadaje się na roślinę ozdobną. Zdobią ją błyszczące liście, pachnące białe kwiaty oraz kolorowe owoce. Krzew kawy, który w naturalnym siedlisku dorasta do pięciu metrów wysokości, w domowej hodowli będzie niższy, osiągnie najwyżej dwa metry. Jak uprawiać kawowiec w warunkach domowych, dowiesz się z tego artykułu.
- Stanowisko  - Kawa potrzebuje stanowiska dobrze naświetlonego, ale nie powinna być wystawiona bezpośrednio na słońce. Może ono poparzyć jej błyszczące liście. Optymalna temperatura wynosi 20 – 22 stopnie Celsjusza. Nie należy rośliny narażać na przeciągi. Zimą kawa przechodzi okres spoczynku, należy więc ograniczyć nawożenie i podlewanie, a także obniżyć temperaturę do 18 stopni. 
- Podłoże  - Dla kawy bardzo ważne jest odpowiednie podłoże. Jeśli je źle dobierzemy, roślina będzie chorowała i nie urośnie. Gleba musi być bardzo żyzna, lekka i lekko kwaśna. Można przygotować podłoże samodzielnie albo nabyć gotową mieszankę przeznaczoną dla cytrusów. Wiosną i latem wskazane jest także dokarmianie co dwa – trzy tygodnie nawozem nie zawierającym wapnia (nadaje się na przykład nawóz dla różaneczników). 
- Pielęgnacja  - Kawa powinna mieć stale wilgotne podłoże, należy jednak uważać, aby rośliny nie przelać. Wodę wlewamy do doniczki. Trzeba wylewać nadmiar wody z podstawki. Jeśli nie chcemy, by roślina urosła za wysoka, trzeba ją przycinać, wtedy ładnie się rozkrzewi. Liście przecieramy wilgotną ściereczką z kurzu i co pewien czas zraszamy letnią wodą. 
- Siew  - Można uprawiać kawę z nasion. Ponieważ szybko tracą one zdolność kiełkowania, należy je wysiać od razu po zakupie. Najlepiej kupić importowane nasiona, z roślin uprawianych w odpowiednich szklarniach. Wyhodowana w ten sposób roślina zakwitnie po trzech – czterech latach. W domowych warunkach kawa nie zawsze wydaje owoce. - Nasiona kawy wysiewamy do doniczek z piaskiem. Podłoże powinno być wilgotne. Aby nasiona wykiełkowały, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 25 stopni. Siewki należy przepikować do ziemi kompostowej. Latem przesadzamy je do doniczek z przepuszczalną, żyzną, lekko kwaśną glebą. 
- Sadzenie  - Można nabyć gotowe sadzonki kawy i uprawiać w doniczce. Należy wybrać egzemplarz zdrowy, bez podsychających czy żółknących liści, nie zaatakowany przez szkodniki. Ziemia nie może być wyschnięta. 



















