Advertising
Zakumaj.pl

Zasady sadzania gości przy stole

Opiekun artykułu: karolciaw
Zasady sadzania gości przy stole

Zasady sadzania gości przy stole

Szykując luźne, domowe przyjęcie, nie zawsze pamięta się o zasadach sadzania gości przy stole. Jeżeli wszyscy się znają i lubią, zazwyczaj miejsce nie stanowi problemu. Jednak gdy miejsce może mieć wpływ na nastrój gości lub zachodzi konieczność zaproszenia osób, które nie bardzo się lubią, wówczas lepiej trzymać rękę na pulsie i posadzić wszystkich według prostych zasad.

Advertising
Advertising
  • Miejsce gospodarzy

    Miejsce gospodarzy

    Planując miejsca dla gości, warto pamiętać również o odpowiednim miejscu dla gospodarzy. Jeżeli stół jest długi, o zaokrąglonych końcach lub prostokątny, wówczas gospodarze siedzą naprzeciwko siebie, przy krótszych bokach. Dzięki temu mają oni widok na cały stół i mogą odpowiadać na potrzeby gości – podsuwanie potraw, donoszenie potraw, dolewanie alkoholu – oraz nadawać ton konwersacji.

  • Honorowe miejsce

    Honorowe miejsce

    Przygotowując miejsce dla gości, warto myśleć o ich wieku lub o szacunku, jaki wzbudzają i chęci uhonorowania ich. Zasady grzeczności wymagają, aby najstarsza wiekiem albo z jakiś powodów istotna dla rodziny i przyjaciół osoba siedziała obok gospodarza. Wyróżnienie to przejawia się w posadzeniu mężczyzny obok gospodyni, a kobiety obok gospodarza. Miejsca te stanowią wyróżnienie dla gości, którym zostaną zaproponowane. Jeżeli przyjęcie nie jest przygotowywane przez małżeństwo, wówczas najważniejszy gość powinien usiąść naprzeciwko gospodarza.

  • Mężczyźni i kobiety

    Mężczyźni i kobiety

    Istotną zasadą sadzania gości jest mieszanie płci. Nie powinno się sadzać obok siebie dwóch mężczyzn lub dwóch kobiet, chyba że liczba gości nie pozwala na inną kombinację. Należy zachować porządek i układ: kobieta-mężczyzna-kobieta-mężczyzna. Jednocześnie warto pamiętać, że małżeństwa nie powinny siedzieć obok siebie, lecz naprzeciwko siebie, natomiast narzeczeni na odwrót, powinni mieć miejsca przy sobie.

  • Hierarchia przy stole

    Poza zachowaniem zasady przemienności płci przy stole, należy pamiętać również o honorowaniu wieku oraz statusu biesiadników. Wiąże się z tym konieczność posadzenia starszych przed młodszymi, gości z zagranicy przed rodakami, pracowników z obcych firm przed pracownikami z własnej, jeżeli jest to przyjęcie firmowe. Jednocześnie, gdy któryś z gości nie mówi po polsku lub w języku znanym pozostałym biesiadnikom, koniecznie trzeba posadzić obok niego osobę, z którą będzie mógł się swobodnie porozumiewać.

  • Brak konfliktów

    Brak konfliktów

    Aby towarzystwo mogło się poznać, warto sadzać obok siebie osoby, które jeszcze się nie znają. Daje to impuls do nowych znajomości oraz konwersacji. Jednak naczelną zasadą przy planowaniu wspólnego posiłku jest pilnowanie, żeby nie znalazły się obok siebie osoby, które nie lubią się albo pozostają w otwartym konflikcie. Może to prowokować kłótnie, które zepsują przyjęcie wszystkim gościom.

Popularne tagi
  • stół
  • zastawa stołowa
  • kieliszek do wina
  • przyjęcie firmowe
  • rozmowa
  • głęboki talerz
  • sposób nakrywania do stołu
  • małżeństwo
  • talerz
  • konwersacja
  • gospodarz
  • gość honorowy
  • młodszy
  • sztućce
  • kobieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również